Mnogi bi rekli da je Prijedorčanka Jovana Obradović spojila nespojivo. Muziku i matematiku. Međutim, ova maturantkinja Gimnazije “Sveti Sava” ne misli tako.

Za muziku kaže da je njena prva ljubav, a matematiku smatra zanimanjem budućnosti. Vrijedno radi na pripremama za Matematičku olimpijadu, a posebno je ponosna na to što je član Istraživačke stanice “Petnica”, koja okuplja mlade koji prevazilaze nivo redovnih školskih programa.

– Ima 30 naučnih oblasti kojima se “Petnica” bavi. Dolaze veliki naučnici iz cijelog svijeta i značajni i cijenjeni profesori koji nam drže predavanja i uče nas da budemo mladi naučnici – kaže nam Jovana.

Rad u “Petnici” organizovan je kroz seminare na kojima se Jovana pokazala kao izutetan matematičar.

Pružena joj je prilika da dokaže nešto novo iz te oblasti, ali za realizaciju naučnog projekta neophodna su novčana sredstva, koja njeni roditelji ne mogu da obezbijede.

– U suštini imam veliku šansu da dokažem nešto novo iz matematike, što je jako velika stvar za nekoga ko ima 18 godina. Međutim, prvi put škola ne može da stane iza mene i to je najveći problem, jer ja trebam ići 20. jula – priča Jovana.

Pored matematike, i muzika je Jovanina velika ljubav. Pohađala je muzičku školu “Savo Balaban” u Prijedoru, odsjek gitara.

Takođe, dugogodišnji je član Srpskog crkveno-pjevačkog društva “Vila”.

– Mogu reći da sam bila dobar gitarista. Pokušala sam da upišem dvije srednje škole, Gimnaziju i muzičku, ali kad mi se iskristalisalo šta želim da budem u budućnosti, muzika je, nažalost, postala neki “višak” u mom životu. Shvatila sam, ipak da ne mogu u potpunosti da je izbacim iz svog života, pa sam krenula na hor – kaže nam ova talentovana Prijedorčanka.

Interesovanje i dar za umjetnost pokazala je i njena mlađa sestra, Jelena. Ona je najmlađi član prijedorske “Vile” i šesti je razred Osnovne muzičke škole, odsjek violina. Može se pohvaliti učešćem na brojnim takmičenjima, sa kojih se gotovo uvijek vraćala okićena priznanjima i nagradama.

– Ja bih izdvojila takmičenje u Sremskoj Mitrovici gdje sam osvojila pru nagradu. Tu je i takmičenje u Valjevu, takođe je bilo međunarodno i tu sam isto osvojila prvu nagradu – kaže ona.

Iako kaže da je muzika sastavni dio njenog života i nešto čime se planira baviti i u budućnosti, Jelena je ipak svjesna da je umjetnost na našim prostorima nedovoljno cijenjena. Uprsko tome, optimistična je i ne gubi nadu da će doći bolja vremena za talentovane umjetnike.

– Teško je reći da mogu da vidim da se ovdje umjetnost razvija. Kada pogledam samo na koncertima, tu većinom dolaze samo roditelje te djece koja sviraju. To je meni stvarno tužno – rekla nam je Jelena.

Njeni planovi su da nakon osnovne upiše i srednju muzičku školu, a nakon toga i akademiju. Bez obzira na tešku situaciju u društvu, od svojih snova neće odustati. Njena starija sestra odlučila se za Elekto tehnički fakultet u Beogradu, a za nadati se da će naići na razumjevanje kod nadležnih i da će u julu otići u “Petnicu”.

Srpskacafe.com