Plastenička proizvodnja u Republici Srpskoj posljednjih godina je u ekspanziji. Јedan od gradova koji aktivno ulaže u razvoj ove proizvodnje jeste Prijedor.

Od plasteničke proizvodnje, uz dovoljno odricanja i posvećenosti, može dobro da se živi. Tako kažu iskusni proizvođači sa kojima je naš novinar danas razgovarao.

Neki od njih ovaj posao pretvorili su i u porodični biznis. Svakako, bez pomoći grada sve bi bilo mnogo teže, tako da podsticaji proizvođačima daju vjetar u leđa.

Neđeljko Petrović plasteničku proizvodnju pretvorio je u porodični biznis. Počeo je prije 11 godina sa plastenikom od 60 kvadratnih metara sa 150 sadnica. Danas-slika sasvim drugačija. Petrović u plastenicima, površine 800 kvadrata, uzgaja 60 hiljada sadnica raznog povrća i cvijeća. Sve proizvedeno proda, uglavnom na prijedorskoj tržnici.

” U ovaj posao uveo sam već dvoje, troje i uvešću ih koliko god ko hoće, niakakv problem nije za pomoći. Јer nas je vrlo malo u Prijedoru. Prijedor ima veliku potrebu za puno rasada i cvijeća”, kaže Neđeljko Petrović, uzgajivač.

Grad Prijedor je u saradnji sa jednom humanitarnom organizacijom pokrenuo projekat podsticanja ovog vida proizvodnje.

Četrdeset korisnika, koji su ispunili uslove, dobiće plastenike sa dodatnom opremom.

Plastenik će dobiti i Vesna Mikić iz Petrovog Gaja kod Prijedora. Ova nezaposlena majka troje djece, nada se da će na ovaj način obezbijediti egzistenciju za svoju porodicu.

“Kao majka nezaposlena, i otac troje djece koji je takođe nezaposlen, očekujemo neku prodaju koja će biti ostvariva. Proizvodićemo paradajz, krastavac, paprike i još neke kulture”, rekla je Vesna Mikić iz Petrovog Gaja.

U finansiranju projekta sa 40 odsto sredstava učestvovao je grad Prijedor, 40 odsto izdvojio je donator, a sa 20 odsto sredstava učestvuju sami korisnici.

“Nadam se da ćemo u sljedećoj godini, što zbog želja, što zbog interesa i zbog planova gradske uprave raditi na ukrupnjavanju površina pod plastenicima i na realizaciji ovakvih i sličnih projekata”, istakla je Tatjana Marić, šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede grada Prijedora.

Prijedor već sedam godina podstiče plasteničku proizvodnju i to na površini od 50.000 kvadratnih metara.

Iz gradske uprave poručuju da se interes za plasteničku proizvodnju iz godine u godinu povećava.

RTRS