bogdanic-bolnicapdMinistar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da će konačnu odluku o mogućim sankcijama za direktore zdravstvenih ustanova koji ne ispoštuju smanjenja plata donijeti Vlada Srpske i da može ići “čak do toga da pojedini direktori više neće biti direktori”.

“Obavijestićemo i Vladu i javnost kako se provodi zaključak Vlade za isplate februarske i martovske plate. Predložiću da svi koji ne ispoštuju taj zaključak budu sankcionisani, a Vlada će donijeti konačnu odluku”, rekao je Bogdanić novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa direktorima svih bolnica u Republici Srpskoj.

On je dodao da direktore bolnica imenuje i smjenjuje Vlada, te da bolnice troše najveći dio novca u zdravstvu, ali da su najveća odstupanja bila u domovima zdravlja, čije direktore imenuje i smjenjuje lokalna zajednica.

“U određenom broju lokalnih zajednica vladajuća koalicija je na vlasti i ostaje nam znatno manji broj na koji nemamo uticaja, ali i tamo ćemo jasno precizirati ugovore sa Fondom. Mi nećemo odustati od toga. Doznačićemo potrebna sredstva, a da li će oni to podijeliti za tri ili deset mjeseci, to će biti njihov problem i biće prinuđeni ili da otpuštaju radnike ili da smanjuju plate”, rekao je Bogdanić.

On je istakao da će sredstva za domove zdravlja biti ugovarana na osnovu broja osiguranih lica, obima usluga koje pružaju i potrebnog broja radnika, a ne broja radnika koji danas imaju, jer “zna se da je maksimalan prijem zdravstvenih radnika u domovima zdravlja”.

“Uštede u poređenju oktobar 2013. i februar 2014. godine iznose 388.000 KM u neto iznosu. Bruto iznos nije uporediv jer je sada na snazi neoporezivi dio plate”, pojasnio je Bogdanić.

On je naveo da cilj današnjeg sastanka nisu sankcije, nego da se još jednom podvuče odgovornost svih rukovodilaca zdravstvenih ustanova da jasno i precizno primjenjuju zakon i da se odstupanja više neće tolerisati.

“Izvještaji za plate za februar su skoro onakvi kakve želimo, ali smo i danas naglasili da smo iznenađeni zašto to nije bilo i za januar. Ne očekujemo da neka bolnica u izvještaju za mart ima problem sa obračunom plata”, rekao je Bogdanić.

On je ponovio da ni plate premijera ni ministara ne prelaze 3.000 KM i da je danas skrenuta pažnja direktorima bolnica na odstupanja od zaključka Vlade Srpske.

“Nakon toga više nećemo ukazivati. Preduzimaćemo određene mjere bez obzira koliko je to nepopularno i koliko nije vrijeme za to. Mi jednostavno moramo da pokažemo društvenu odgovornost, mi liječimo pacijente koji su u mnogo težoj situaciji od nas, imamo redovne plate, nismo otpuštali radnike niti smo smanjivali plate”, naveo je Bogdanić.

Govoreći o plati direktora prijedorske bolnice, Bogdanić je rekao da je ta plata obračunata u skladu sa zakonom i da je to jedan od rijetkih direktora koji dosljedno primjenjuju zakon, ali da se on može dobrovoljno odreći dijela plate da bi primanje sveo na manje od 3.000 KM.

“Ko hoće da bude direktor ili pomoćnik direktora, a razumije situaciju, može uraditi par dežurstava bez nadoknade, jer i ja mnogo toga radim bez nadoknade”, zaključio je Bogdanić.

Direktor prijedorske bolnice Mirko Sovilj rekao je da se plate u ovoj ustanovi dosljedno obračunavaju poštujući zakon.

“Moja plata obračunata po koeficijentu je 2.700 KM, a s minulim radom 3.065 KM. U vezi sa dežurstvima i dodatnim radom direktora i pomoćnika direktora, u ovoj ustanovi ništa dodatno nije plaćeno. Bilo dežurstva, bilo dodatni rad u ambulantama i hirurškim salama, bilo šta, apsolutno nije plaćeno”, rekao je Sovilj.

Direktor dobojske bolnice Vlado Đurđević rekao je da njegov pomoćnik za medicinska pitanja ostvaruje pravo na naknadu po osnovu dodatnog rada u ginekološkoj službi, gdje rade svega tri ginekologa, od kojih svaki ima po šest-sedam dežurstava mjesečno.

“Alternativa tome je da primim još jednog ginekologa, a to niti mogu, niti imam ljudi na raspolaganju, a i to bi bili veći troškovi nego što su sada”, rekao je Đurđević.

Vlada Republike Srpske donijela je u januaru zaključak da direktori zdravstvenih ustanova i njihovi pomoćnici ne mogu imati plate veće od 3.000 KM, ne mogu primati naknade za pripravnost i dežurstva i da izvještaje i rekapitulacije za obračun plata prethodnog mjeseca redovno dostavljaju Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite do 15. u mjesecu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite 14. marta je saopštilo da zaključak Vlade nisu ispoštovali domovi zdravlja Banjaluka, Bileća, Kotor Varoš, Nevesinje, Petrovo, Foča, Gradiška, Istočno Novo Sarajevo, Krupa na Uni, Novo Goražde, Srebrenica, Han Pijesak, Čajniče i Šekovići, Klinički centar Banjaluka, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Doktor Miroslav Zotović”, Zavod za sudsku medicinu, Zavod za transfuzijsku medicinu, te bolnice Istočno Sarajevo, Trebinje, Doboj, Bijeljina i Prijedor.

SRNA