Ko će i koliki ceh platiti nakon glasanja o prodaji rudnika “Ljubija” – i dalje je jedna od glavnih tema u Srpskoj. Dok se s nestrpljenjem iščekuje sjednica Narodne skupštine RS i najavljeno javno saslušanje, Petar Đokić za ATV otkriva da će, u svakom slučaju, sudbina “Ljubije” zavisiti od obje zainteresovane strane.

Sva obećanja Izraelaca o pokretanju proizvodnje u rudnicima “Ljubija” i “Tomašica” zavise od dogovora sa “Arcelor Mitalom”. Ako se te dvije posvađane kompanije ne pomire nakon što izraelci kupe “Ljubiju”, upitna je obećana investicija od 65 miliona KM, zapošljavanje 320 radnika i proširenje djelatnosti RŽR na vađenje gline.

Tako je ministar industrije pojasnio enigmu – zašto Izraelci uopšte kupuju “Ljubiju”. Petar Đokić kaže da sva eksploataciona prava u Omarskoj, Ljubiji i Tomašici po ugovoru iz 2004. ima “Mital” i da su Izraelci u nepovoljnom položaju.

“Bez Arcelor Mitala oni ništa ne mogu da pokrenu sami. Oni moraju da se dogovaraju sa sa Arcelor Mitalom i da zajednićki rade na razvoju. Arcelor Mital i dalje zadržava svoja eksploataciona prava na cijelom područiju rudarskog bazena u Prijedoru i to mu garantuje osnovni ugovor iz 2004. godine”, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.

Baš zbog tog ugovora, “Arcelor Mittal” mogao bi da pokrene arbitražni spor protiv Republike Srpske, upozorava predsjednik Republike Srpske. Ako se to dogodi, Milorad Dodik najavljuje da bi i RS mogla da pred sudom ospori dijelove tog nepovoljnog ugovora.

“Po tom ugovoru koji je potpisan sa njima, odustalo se od ranijih pozicija koje je RŽR Ljubija imao. Potpuno smo svedeni na perifernu ulogu, zbog čega je bilo sasvim logično da im ponudimo da kupe i naš kapital, jer svakako sami upravljaju”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

Karta na koju bi Izraelci mogli da zaigraju je naplata neraspoređene dobiti. Uprkos tvrdnjama premijerke Željke Cvijanović da Srpska od dobiti u zajedničkom preduzeću neće odustati, ministar industrije jasno i nedvosmisleno potvrđuje da Izraelci sa RŽR-om kupuju i prava i obaveze.

“Ono što smo mi eventualno mogli dobiti u prethodnom periodu je ukupno 22 miliona maraka, koliko bi pripalo Vladi, odnosno budžetu RS. Oni će sada govoriti o tome da li mogu da izvrše raspodjelu te dobiti, odnosno da iz tog izvuku dividendu koja bi išla prema vlasnicima”, objašnjava Petar Đokić.

Osim prikazane dobiti, Izraelci su u jednoj od ranijih ponuda otkrili da planiraju da naplate i dobit koja je skrivana proteklih 12 godina. Zbog transfernih cijena po kojima “Mital” prodaje rudu svojoj željezari u Zenici, sračunali su da se do sada nakupilo 700 miliona maraka skrivenih prihoda, pa kad odbiju 10 odsto poreza očekuju da se 630 miliona KM vrati u zajedničko preduzeće..Od toga 315 miliona maraka pripada RŽR-u, kojeg Srpska prodaje za 92 miliona.

ATV BL