U skladu sa Pravilnikom o formiranju saobraćajnih patrola (Službeni glasnik Republike Srpske broj 22/16) u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Auto-moto savezom Republike Srpske na području Republike Srpske provodi se pilot projekat formiranja školskih saobraćajnih patrola.

Aktivnosti se provode na osposobljavanju učenika saobraćajnih sekcija za aktivno učešće u radu školskih saobraćajnih patrola, kroz teoretski i praktični dio nastave nakon čega se vrši testiranje polaznika odnosno njihove osposobljenosti za učestvovanje u radu školskih saobraćajnih patrola.

Osnovni cilj formiranja navedenih patrola odnosi se na unapređenje bezbjednosti učesnika u saobraćaju sa posebnim akcentom na bezbjednost učenika.

Na području PU Prijedor u vremenskom periodu od 20.03. do 20.04.2017. godine, predviđene aktivnosti realizovane su sa učenicima Osnovne škole ”Petar Petrović Njegoš” Busnovi.

Dana 26.04.2017. godine od strane predstavnika PS za BS Prijedor, Auto-moto društva Prijedor i nastavnika navedene škole, izvršeno je testiranje četiri učenika koji su tom prilikom uspješno položili završni test odnosno pokazali zavidno znanje u poznavanju propisa u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Policijski službenici PU Prijedor će kroz planske aktivnosti nastaviti sa edukacijom navedene školske saobraćajne patrole kao i uključivanje iste u zadatke neposrednog regulisanja saobraćaja u skladu sa Pravilnikom a sve u cilju unapređenja stanja bezbjednosti saobraćaja na području PU Prijedor, odnosno unapređenja bezbjednosti učenika na prilaznim komunikacijama do školskih ustanova.

Policijska uprava Prijedor