Vrhovni sud RS-a potvrdio je presudu Okružnog suda u Banjoj Luci kojom je Radan Vekić (24) iz Prijedora osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina i tri mjeseca zatvora za ubistvo Milana Maksimovića (50) koje se dogodilo 14. maja prošle godine na lokalnom putu u selu Špadići kod Prijedora.

– Vrhovni sud RS-a donio je presudu kojom je odbio žalbu branioca Radana Vekića i potvrdio presudu Okružnog suda u Banjoj Luci – kazala je za Faktor sekretar Vrhovnog suda RS-a Jelena Despotović.

Vekić je osuđen jer je pucao u Maksimovića iz puške M-48 sa četiri do pet metara udaljenosti, pogodivši ga sa dva hica, jedan u glavu, a drugi u grudni koš, nakon čega je pobjegao sa mjesta događaja, a pušku sakrio.

Prilikom presude Sudsko vijeće proglasila ga je krivim, te mu izrekla 15 godina za počinjeno krivično djelo teško ubistvo i šest mjeseci za nedozvoljeno držanje oružja, a kazna je objedinjena na 15 godina i tri mjeseca robije.

Kao olakšavajuće okolnosti uzete su u obzir činjenice da se radi o mlađoj osobi, da je otac jednog djeteta, ranije nije osuđivan i na kraju je iskazao kajanje, a od otežavajućih da je pokazana upornost u izvršenju krivičnog djela, te ponašanje poslije ubistva, s obzirom na to da je sakrio oružje, otišao u kupovinu, te poslao SMS poruku oštećenom.

Sud je ocijenio da je ubistvo počinjeno na naročito podmukao način i sa umišljajem.

Tokom suđenja nekoliko svjedoka, a koji su inače Vekićevi rođaci, izjavilo je kako se Maksimović bavio kamatarenjem, a što je dovođeno u vezu s motivom ubistva, ali je Sudsko vijeće ocijenilo da to nije utjecalo na njihovu odluku.

Faktor.ba