Prijedorska „Toplana“ kreditno se zadužuje za 4 milona maraka kako bi vratila dug dobavljačima za biomasu i mazut.

Odbornici lokalne Skupštine na nedavno održanoj sednici sa 23 glasa za, usvojili su odluku da grad Prijedor da garanciju za novo kreditno zaduženje „Toplane“.

Nisu je podržala samo 4 odbornika SDS. Odbornik SDS Milan Tubin ističe da je razlog što ovo preduzeće već ima preko 27 miliona maraka kredita.

– Nije jasno kako će se vraćati toliki krediti. Bojimo se da će novim zaduženjem samo zakrpiti rupe i nastaviti i dalje da posluju u minusu, a da će građani ispaštati povećanjem cene grejanja – smatra Tubin.

Dodaje da je SDS tražio da za loše stanje u „Toplani“ odgovara njen menadžment.

– Nije rešenje dizati kredit na kredit, trebalo bi formirati sposoban mendažment, a ne samo birati radnike po partijskoj liniji – kaže on. Procenuje da ovakav način poslovanja vodi „Toplanu“ u propast.

Gradonačelnik Prijedora Mileno Đaković tvrdi da je podizanje kredita jedini način za vraćanje dugova ovog preduzeća.

– Obaveze „Toplane“ nastale pre izgradnje novog postrojenja na biomasu dostigle su graničnu izdržljivost da se ne uspevaju servisirati, ali ni nove za nabavku biomase, a glavni razlog je što građani preduzeća i ustanove ne plaćaju svoje obaveze – kaže Đaković.

Dodaje da je „Toplana“ prinuđena da posegne za kreditom kako ne bi bilo ugroženo grejanje u narednoj sezoni.

– Iduće godine pristižu nam i aniuteti za izgradnju nove „Toplane“ pa se po procenama moralo ići u novo zaduživanje – objašnjava Đaković.

Smatra da su situaciju „Toplane“ otežali i sudovi jer je „Toplana“ od 2010. do sada tužila neplatiše, ali nemamo nijedno izvršenje presude.

Vršilac dužnosti direktora prijedorske „Toplane“ Zoran Knežević izjavio je da će preduzeće iz svojih novčanih sredstava vraćati kredit u narednih 7 godina.

– Trenutna dugovanja „Toplane“ su različita, ta 4 miliona zadovoljiće kratkoročna potraživanja prema dobavljačima energenata. Prema bankama ostaju velika zaduženja iz prethodnog perioda koja „Toplana“ redovno servisira – kaže Knežević.

Kredit za vraćanje dugova jedina je opcija i pored činjenice da ovo preduzeće ima gubitak u poslovanju.

Gubitak je u 2016. iznosio oko 1,7 miliona maraka.

Knežević ističe da je izgradnja novog postrojenja na biomasu kojom je zamenjen mazut, dobar potez.

– Projekat se u potpunosti opravdao, godišnje uštede za nabavku energenta su oko 2 miliona maraka, ali problem „Toplane“ su prenesene obaveze iz prošlog perioda koje treba servisirati – zaključuje Knežević.

Toplana od potrošača potražuje preko 6,5 miliona maraka, dok je procenat naplate u prošloj godini opao za 0,74 odsto.

Dosadašnja zaduženja

„Toplana“ se u 2015. godini zadužila kod Evropske banke za obnovu i razvoj na iznos od 7.000.000 evra kako bi izgradila novo postrojenje. Kredit će vraćati 15 godina od naredne godine. Takođe, još vraća 2 kredita iz 2015., jedan od 2 miliona maraka i drugi od preko 1,7 miliona KM.

Pored ovih kredita ostale obaveze po kreditima iz 2014. godine u iznosu od 5 miliona maraka i obaveze po emitovanim obveznicama u iznosu od 4,5 miliona maraka.

EuroBlic