Protekle subote, 22.aprila, Javna ustanova „Poljoprivredno-prehrambena škola“ iz Prijedora proslavila je Dan škole i, ujedno, obilježila Dan planete Zemlje.

Tim povodom u prostorijama škole organizovana je svečanost sa prigodnim programom.

Osim učenika, njihovih profesora i drugih zaposlenih u školi, manifestaciji su prisustvovali profesori i učenici iz „Mlekarske škole“ iz Pirota, kojima je ovo uzvratna posjeta, predstavnici Agencije za ekonomski razvoj grada „PREDA-PD“, zatim predstavnici Agencije lokalne demokratije Prijedor (ALD Prijedor), predstavnik Savjeta roditelja kao i drugi gosti.

U zvaničnom dijelu programa prisutnima se obratio direktor škole, Mladen Dražić, koji je pozdravio goste i iskoristio priliku da istakne mnogobrojne projekte koji su realizovani u prethodnom periodu zahvaljujući nesebičnoj pomoći prije svega lokalnih agencija grada Prijedora koje su prepoznale kvalitet projekata, i naporima zaposlenih u školi.

Dražić je istakao da očekuje da će ova manifestacija iz godine u godinu rasti i da će to biti dobra prilika da se predstavnicima resornog ministarstva, lokalnim agencijama, ali i ostalim prezentuju zavidni rezultati koje ostvaruje škola, prije svega kada je u pitanju unapređenje izvođenja praktične nastave, sa akcentom na to da se učenici obuče za samostalni rad u opremljenim kabinetima za praktičnu nastavu u prostorijama škole.

Ovom prilikom nagrađeni su učenici završnih razreda koji su ostvarili zavidne rezultate u učenju.

Zahvaljujući svojim sposobnostima i radu sa profesorima učenici su u zabavnom dijelu programa pokazali da su dobri glumci, recitatori, plesači, pjevači.

Prisutni su mogli uživati u dramskom izvođenju Ćopićeve pripovijetke „Čudesna sprava“, recitovanju poezije, čitanju sastava na temu „Šta Srbija treba znati o meni“ i „Dan planete Zemlje“, etno-pjesmama, nastupu članova školske folklorne sekcije i osvrtu na važnije događaje iz prethodne školske godine, kao što su: relizovana ekskurzija za učenike završnih razreda, nekoliko stručnih izleta, posjeta bratskoj školi u Trentu, učešće na manifestaciji „Dani hleba“ u Pirotu, učešće na Sajmu zanimanja u Tesliću.

Ova manifestacija održava se od prošle godine, na Dan planete Zemlje, a po riječima direktora Poljoprivredno-prehrambene škole taj datum izabran je zbog tijesne povezanosti prerade i proizvodnje hrane, kao glavne djelatnosti škole, sa onim što nam priroda daje, te je, s tim u vezi, potrebno da skrenemo pažnju i na zaštitu životne sredine i korištenje prirodnih resursa na pravi način.

Tekst i foto – Aleksandar Ivetić-Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor
www.prijedordanas.com
Foto – Anadolija/EuroBlic