Prijedorska Toplana sa porastom temperature zvanično će završiti ovu sezonu grijanja. Otvaranjem novog pogona građani su dobili kvalitetnije grijanje na novi energent – biomasu, ali ovo preduzeće sezonu ipak završava sa gubitkom u poslovanju od 1.700.000 KM.

Toplana je zahvaljujući novom postrojenju ostvarila pozitivan gotovinski tok i uštedu na energentu od oko dva miliona KM. Međutim, zbog amortizacije potrošnje i naplate, iskazan je gubitak u poslovanju.

U cilju kvalitetnijeg grijanja, u predstojećem periodu biće ugrađena nova oprema u podstanice, a riječ je o investiciji vrijednoj oko 700.000 KM, koja je donacija švedske razvojne agencije SIDA.

U prijedorskoj Toplani sumiraju rezultate. Tvrde, potrošačima je tokom sezone uredno isporučivana toplotna energija, u skladu sa vremenskim prilikama.

Zahvaljujući novom postrojenju na drvenu biomasu, Toplana je ostvarila pozitivan gotovinski tok i uštedu na energentu. Ipak, konačan poslovni gubitak bio je neminovan, zbog amortizacije potrošnje i naplate. U cilju što kvalitetnijeg snabdijevanja potrošača, slijedi remont.

– Uložićemo dosta truda i napora u remont samih podstanica u koje će biti ugrađena potpuno nova oprema. Određene problematične krugove gdje smo imali poteškoće sa zagrijavanjem pojedinih potrošača, riješićemo sa tom investicijom od 700.000 KM – ističe Zoran Knežević, v.d. direktora Toplane.

Ukupna dugovanja prema prijedorskoj Toplani iznose više od 6,5 miliona KM.

Izvršni direktor ekonomskog sektora Toplane”Vinka Pekija rekla je da u ukupnom dugu 681 korisnik sa pojedinačnim iznosom duga većim od 3.000 KM duguje 5.419.000 KM.

U saradnji sa Gradom, prijedorska Toplana priprema program subvencionisanja socijalnih kategorija stanovništva. Iz ovog preduzeća apeluju na potrošače da redovno izmiruju svoje obaveze, a na sudove da ubrzaju procese u cilju efektnije naplate.

RTRS