Svjetski dan planete Zemlje, 22. april, obilježen je i na Mrakovici u organizaciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Nacionalnog parka “Kozara”.

Svjetski dan planete bio je povod da Ambasada SAD u BiH uruči nagrade i priznanja pobjednicima kampanje “BiH Green Awards 2017” (Zelena nagrada). U kategoriji opština/gradova nagradu je osvojila opština Čapljina, a nevladinih organizacija Centar za životnu sredinu iz Banjaluke. U kategoriji biznisa nagradu je dobila Plantaža “Baš bašča” iz Breze, a u kategoriji građana do 30 godina Marija Ninković iz Trebinja, te građana više od 30 godina Slobodanka Pavlović iz Banjaluke.

“Ovo priznanje pokazuje da imamo kvalitetan odnos prema sredini u kojoj živimo. To je priznanje sugrađanima i sugrađankama, a onda i onima koji su u prethodnom periodu vodili ovu opštinu”, kazao je Smiljan Vidić, načelnik opštine Čapljina.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu je istakla da će nastaviti da prate razvojne projekte koji imaju uticaj na životnu sredinu i davati kritički osvrt te alternative i prijedloge kako da prirodu i zdravlje ljudi u BiH očuvamo.

Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak je istakla da je Ambasadi SAD u BiH bilo veliko zadovoljstvo što je radila sa građanima BiH kako bi oni bili ti koji će izabrati ko je najviše radio u oblasti očuvanja životne sredine ove godine.

“Sjajan znak posvećenosti građana i njihovog mišljenja o važnosti ovog pitanja je činjenica da je bilo više od 12.000 odgovora u anketi koju smo sproveli da bismo odabrali ovih pet pobjednika”, kazala je Kormakova.

Ona je dodala da je veoma važno što građani razumiju značaj zaštite životne sredine jer BiH ima prelijepu zemlju, tako da je Ambasada SAD sa ambasadama Švedske i Švajcarske posvećena radu na ovim važnim pitanjima.

“Tu su i agencije USAID i UN, koje su vrlo posvećene ovom projektu i koje učestvuju u pripremi staza za planinare, uređenju izvora vode da bi se mogla koristiti za piće, izgradnji planinskih domova i restorana, a sve s ciljem većeg i boljeg razvoja turizma u BiH”, dodala je Kormakova, koja je prošetala planinskim stazama na Kozari.

Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka “Kozara”, koji ove godine obilježava 50 godina od osnivanja, istakao je da na ovaj dan treba uputiti apel građanima da budu savjesni i odgovorni u zaštiti prirode.

“Čovjek i priroda su jedno. Mi treba da budućim generacijama ostavimo prirodu ovakvu kakvu je danas imamo”, poručio je Romčević.

Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine RS, izrazila je zadovoljstvo što je i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju podržalo ovu manifestaciju kada se na Dan planete Zemlje dodjeljuje neka nagrada koja se odnosi na zaštitu životne sredine i na očuvanje prirodnih vrijednosti ove zemlje.

“Nadam se da će se u narednom periodu povećati procenat zaštićenih područja u BiH i da će i institucije oba entiteta dati svoj doprinos tome. Posebno mi je drago i što su ljepote ove zemlje prepoznate kao turističke destinacije i to sve daje doprinos uspostavljanju održivog sistema i u oblasti zaštite životne sredine i zaštite prirodnih biodiverziteta kao i funkcionisanje nacionalnih parkova i zaštićenih područja”, istakla je Radusinova.

Alma Tihić ispred Centra za razvoj i podršku kao suorganizatora manifestacije je istakla veliki interes građana da se uključe i u glasanje i u same nominacije.

“Želimo da ovo postane tradicionalna manifestacija i pozivamo sve one koji se bave zaštitom životne sredine i promocijom principa energetske efikasnosti i zaštite okoline i obnovljivih izvora energije da i dalje rade kako bi iduće godine bili jedni od nominovanih i eventualno dobitnici nagrada”, poručila je Tihićeva.

Dvadeset drugi april obilježava se širom svijeta u cilju zaštite prirodnih resursa, smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu i podizanja ekološke svijesti.

Nezavisne novine