Prijedorska radionica za opravku šinskih vozila „Kolska“ izvući će najdeblji kraj nakon reorganizacije i otpuštanja radnika Željeznica RS.

Među tehnološkim viškom trebalo bi da bude i bravara, pjeskara, varioca i vozača u Kolskoj, koja je u bivšoj Jugoslaviji bila najveća radionica za opravku šinskih vozila. Prema sistematizaciji u ovoj Sekciji će raditi četiri portira i osam stolara.

U sindikatu tvrde da će administracija u Željeznicama RS ostati preglomazna i nakon sistematizacije radnih mjesta, dok se smanjuje broj radnika u radionicama.

– Uprava je htjela da otpusti obje čistačice, jedva smo uspjeli da dogovorimo da ostane jedna, jer imamo šest toaleta i dvije zgrade – tvrdi predsjednik Samostalnog sindikata Sekcije Održavanje šinskih vozila Prijedor (OŠV) Goran Čamdžić.

Naglašava da će u rodnom gradu generalnog direktora ŽRS Dragana Savanovića biti najviše otpuštenih.

– Od 138 radnika u OŠV biće višak 30, odnosno 22 odsto, to je više nego u čitavim Željeznicama, gdje će biti otpušteno 10 odsto, odnosno 326 od ukupno 3.104. zaposlena – kaže Čamdžić.

Sa druge strane, generalni direktor će u svom kabinetu u Doboju imati pet savjetnika.

– Ministar ima dva savjetnika, a direktor ŽRS čak pet. Imaće sekretara kabineta i dvije sekretarice – priča Čamdžić.

U službi za međunarodne odnose biće dva prevodioca za engleski i jedan za njemački jezik, a u službi za informisanje radiće tri novinara i lektor.

– Šta će nama lektor, Željezničke novine izlaze jednom u dva mjeseca na četiri lista papira, i nisu javno glasilo, znači treba nam lektor, a ne treba čistačica – kategoričan je on. Tvrdi da će u službi za razvoj i investicije biti zaposleno više od 67 viših stručnih saradnika i stručnih saradnika, odnosno to će biti posao svakog četvrtog radnika te službe.

– Bivši direktori postali su šefovi, pa ćemo ih imati preko 60 i dobijaće iste plate- kaže Čamdžić. Poručuje da je jedina opcija Prijedorčana da se protestima bore za ravnopravan tretman uprave.

– Organizovaćemo proteste ako ne bude dogovora sa upravom i pozvaćemo sve ostale Sindikate da nas podrže kao što smo mi njih podržavali u Doboju i Banjaluci – zaključuje on.

I Čedomir Knežević, zaposlen je kao bravar u ovoj radionici. Nakon što predsjednik RS nije došao da vidi u kakvim uslovima rade u „Kolskoj“, ponovo je počeo štrajk glađu.

Tvrdi da imaju posla više nego ikada, pa je i on počeo od utorka da radi iako ne prekida štrajk glađu u Kolskoj, gdje boravi nakon posla. Ističe da će novom sistematizacijom biti otpušteni oni koji najviše rade.

– Na Željeznicama je višak neradnika, onih koji su vezama, strankom i kapitalom zaposleni, oni koji hodaju po kladionicama ili leže kod kuće a primaju platu- tvrdi Knežević. Smatra da je nečija želja da se uništi najeminentnija radionica koja je u bivšoj državi imala 500 radnika.

– Kolska se nalazi uz centar grada i ima 50 dunuma zemlje, koju će neko kupiti i graditi na njoj tržne centre, ili će neko kupiti radionicu za jeftine pare i raditi za čitavu Evropu – kaže on. Prema nezvaničnim saznanjima „EuroBlica“, vizija ŽRS jeste da se Poslovi operacije koji su utvrđeni po sadašnoj organizaciji Željeznica privatizuju u budućnosti dok će Poslovi infrastrukture ostati u državnom vlasništvu.

Nema razgovora o bodovanju

Čamdžić je razočaran postupkom ostalih predstavnika pet sindikata u ovom preduzeću.

– Dogovorili smo se da nećemo sa upravom razgovarati o kriterijumima za bodovanje radnika za tehnološki višak, dok ne prihvate naše primjedbe na pravilnik o sistematizaciji, ali na zadnjem sastanku oni su pogazili dogovor – kaže on.

Tvrdi da su sindikalci predložili da poslodavac kao kriterijum uvrsti odnos radnika prema radu.

– Znači da poslodavac može na osnovu svoje subjektivne procjene dati koliko hoće kojem radniku bodova, a da apsurd bude veći ovaj kriterijum su predložili radnici, a ne poslodavac – ističe Čamdžić.

EuroBlic