„Israeli Investment Group“ (IIG) obećava da će, čim uđe u rudnik „Ljubija“, pročešljati poslovanje preduzeća „Arcelor Mital“, a Vladi Srpske uplatiti milionske iznose.

Pozivajući se na podatke Poreske uprave RS, IIG, koga je Vlada RS predložila za kupca većinskog paketa akcija RŽR „Ljubija“, tvrdi da će u budžet RS odmah uplatiti 70 miliona KM poreza na dohodak, jer kaže da u firmi postoji 700 miliona KM skrivenih prihoda.

– Oko 630 miliona KM mora da se vrati u zajedničko preduzeće, gde 49 odsto ovog iznosa ili 315 miliona KM mora da se vrati u RŽR „Ljubija“ i podeli kao dividenda između akcionara, od čega Vladi RS oko 205 miliona KM i 110 miliona KM malim akcinarima – navodi se u pismu IIG ministru Petru Đokiću, koje je u posedu „EuroBlica“.

Podsećanja radi, u zajedničkoj firmi „Arcelor Mital“ rudnik „Ljubija“ ima 49 odsto akcija, a 51 odsto kompanija „Mital“, koja je za većinski paket rudnika ponudila 63,6 miliona KM, naspram 92 miliona IIG.

U dopisu ministru Đokiću IIG priznaje da im cilj nije samo kupovina akcija rudnika nego i rešavanje problema u industriji železne rude RS, poput transfernih cena i neplaćene dividende u poslednjih 12 godina, što se u stručnim krugovima tumači kao „namera reketa Mitala“. Izraelci obećavaju da će u „Ljubiju“ uložiti 60 miliona KM, da će zaposliti 300 radnika i da će razvijati infrastrukturu Prijedora.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da IIG nije nikakva izraelska kompanija, već da su Evgenij Zotov i Anatolij Segal Rusi sa firmom registrovanom u ofšor zoni.

– Prvi problem je što nije postojao Zakon o javno-privatnom partnerstvu u vreme kada je sklapano partnerstvo sa „Mitalom“. Sada je nejasno šta je imovina grada, a šta rudnika. Rudnik je bio glavni pokretač aktivnosti u Prijedoru i na njemu je, između ostalog, gradski stadion. S jedne strane imate „Mital“ koji je ozbiljna firma, a s druge Vlada odlučuje da svoj kapital proda sumnjivim likovima u ofšor zoni, koja ne daje nikakve informacije o poslovanju, niti možete da je tužite. Sa takvima se ne posluje! Očigledno je Rusima bitno da uđu u vlasništvo rudnika kako bi ispitali koliko novca je po osnovu transfernih cena ostalo u firmi i da uzmu te pare. Ljudi nemaju nikakve veze sa metalurgijom, nemaju reference, nepoznati su. Sve je toliko neozbiljno da je neverovatno kako je to neko ozbiljno shvatio – kaže Pavlović za „EuroBlic“.

Zotova poznaju od 2012.

Evgenij Zotov, direktor firme koja želi da kupi akcije rudnika „Ljubija“, stari je znanac Vlade Srpske.

Kako saznaje „EuroBlic“, on je 2012. zatražio da bude imenovan kao predstavnik RŽR „Ljubija“ u razgovorima sa „Mitalom“. Prema rečima naših izvora, nakon otpora UO „Ljubije“ intervenisao je tadašnji ministar industrije RS Željko Kovačević i Zotov je ipak izabran na traženu funkciju.

Nije poznato do kada je na njoj ostao, ali se pretpostavlja da je to bilo do 2014. kada se pojavljuje IIG.

Kovačević se juče javio na naš poziv, ali nije imao vremena za razgovor.

EuroBlic