Učenici Osnovne škole „Branko Ćopić“ iz Prijedora od ove školske godine imaju sekciju kaligrafije ili lijepog pisanja.

Na ovaj potez odlučila se nastavnica srpskog jezika Vesna Batinica, jer smatra da je kaligrafija neophodna iz više razloga.

– Primijetila sam da učenici iz godine u godinu kvare svoj rukopis i sve ružnije pišu, teško mi je pročitati njihove pismene radove jer pojedina slova, kao što su, a i u, uopšte se ne razlikuju – tvrdi ona.

Smatra da je nečitko pisanje posljedica savremenog načina života najmlađih.

– Djeca mnogo vremena provode ispred računara i kucajući na tastaturi ne koriste sve prste, takođe pišući na mobilnim aparatima koriste jedan ili najviše dva prsta, zato i ne razvijaju ruke za držanje olovke i ne uvježbavaju dva prsta za ručno pisanje – kaže ona.

Otkriva da je na ovu ideju došla nakon što je prošle godine u Prijedoru gostovala čuvena kaligrafkinja iz Beograda, Silvana Ručnov.

– Posjetila sam izložbu njenih radova i oduševila se njima, posredstvom prijedorske Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“, dogovorili smo da nam ona održi seminar kako bismo i mi nastavnici naučili nešto – priča Batinica.

Kaže da su se seminaru odazvali nastavnici svih prijedorskih škola i ističe da su za 4 radionice proširili svoje vidike o lijepom pisanju, te sada u školskim klupama stečeno znanje prenose na učenike.

Sekciju kaligrafije pohađa i učenica šestog razreda Osnovne škole „Branko Ćopić“, Ema Zvicer.

Priča da joj je za jedan rad potrebno oko 2 sata vremena.

– Sama biram ono što ću da ispišem, obično su to citati i narodne mudrosti sa poukom, koje ja razumijem, rado pišem tekstove o roditeljima jer ja svoje mnogo volim i poštujem – ističe Ema.

Kaže da je uvijek lijepo pisala, ali da je kaligrafijom svoj rukopis uljepšala tokom prošlih mjeseci.

–Nastavnici su primijetili da sada još ljepše pišem, a hvale me i drugari i sestra – priča ona.

Ovu Sekciju pohađa i učenica sedmog razreda, Milica Topić. Kaže da je ovo idealan način da se uči lijepom pisanju, ali i da se druži sa školskim drugaricama.

Priča da joj je najviše vremena potrebno kako bi iscrtala rešetku za tekst, koji se piše isključivo ćiriličnim pismom.

– Prvo izbrojimo slova u svom tekstu kako bismo ih ravnomjerno rasporedili na listu papira, onda pomoću lenjira i drvene olovke crtamo rešetku sa kockicama od jednog centimetra u koje naliv perom ili tintom upisujemo po jedno slovo, potom izbrišemo one kockice koje nisu popunjene slovima – objašnjava Milica.

Dodaje da natpis ukrašavaju raznim bojama i motivima. Pored toga što vježbaju lijepo pisanje, učenice, ali i njihova nastavnica, tvrde da ih kaligrafija opušta i da zbog nje gube osjećaj za vrijeme. Zanimljivo je da sekciju kaligrafije pohađaju samo djevojčice. Kažu da je to zato što one imaju više strpljenja i prisjećaju se da je kratko dolazio jedan dječak, ali da bi provjerio šta one u mukloj tišini rade.

Takmičenje iz Svetosavlja

Učenici Osnovne škole „Branko Ćopić“ iz Prijedora učesnici su i ovogodišnjeg 25. Međunarodnog takmičenja „Svetosavlje i naše doba“ koje organizuje Udruženje vojvođanskih učitelja i Bačka Eparhija.

– Na ovaj kaligrafski konkurs o temi „Sveti Sava“ poslali smo sedam učeničkih radova, očekujemo do kraja mjeseca rezultate i barem pohvalu, ako ne dobijemo nijednu nagradu – kaže Batinica.

EuroBlic