Skoro svakodnevno na ulicama, u tržnim centrima, ugostiteljskim objektima i drugim javnim mjestima građani se susreću sa licima koji prikupljaju dobrovoljne priloge.

Nerijetko se dešava da prikupljanje dobrovoljnih priloga nije u skladu sa zakonom te da se vrši zloupotreba novčanih sredstava prikupljenih na ovaj način.

Dobrovoljne priloge građani mogu prikupljati isključivo u skladu sa odredbama Zakona o janom redu i miru Republike Srpske.

Nezakonito prikupljanje dobrovoljnih priloga jedan je od prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske, za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 200 KM do 800 KM.

Prema navedenom Zakonu definisani su uslovi za prikupljanje dobrovoljnih priloga:„Dobrovoljne priloge, kao i druge vidove pomoći mogu prikupljati privredna društva i druga pravna lica, humanitarne i druge organizacije, građani i njihova udruženja, uz prethodnu prijavu koja se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijoj se teritoriji vrši prikupljanje priloga, najkasnije osam dana prije početka prikupljanja.“

Nadležni organ može rješenjem zabraniti prikupljanje dobrovoljnih priloga ako takvo prikupljanje, na bilo koji način, remeti javni red i mir ili ako to nalažu interesi bezbjednosti, i to u roku od tri dana od dana prijema prijave.

Takođe, ovim zakonom je propisano da prijavu o prikupljanju dobrovoljnih priloga nije potrebno dostavljati nadležnoj organizacionoj jedinici MUP-a RS u slučajevima, kada su prilozi koji se prikupljaju u okviru privrednog društva, prikupljanje priloga koje organizuje mjesna zajednica, prilozi koji se prikupljaju umjesto karata za kulturne manifestacije i prikupljanje priloga koje organizuju vjerske zajednice.

Broj prekršaja koji su sankcionisani izdavanjem prekršajnog naloga ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka u 2015.godini iznosi 8, u 2016.godini 6, dok su za prva tri mjeseca 2017.godine zabilježena 2 takva prekršaja.

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor kontinuirano rade na kontrolisanju lica koja se predstavljaju u ime određenih udruženja i vrše prodaju različitih čestitki, markica i sličnih štampanih materijala, a koja na taj način vrše zloupotrebu prikupljanja dobrovoljnih priloga.

Građani se nerijetko dovode u zabludu kupovinom štampanih materijala te prikupljanjem dobrovoljnih priloga na taj način, što u većini slučajeva predstavlja zloupotrebu, jer takva lica nisu ovlaštena za prodaju ili udruženja u ime kojih vrše prodaju nisu registrovana za tu djelatnost.

Shodno gore opisanom, Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da u slučaju sumnje na nezakonito prikupljanje dobrovoljnih priloga prijave na servisni broj 122 ili u najbližu policijsku stanicu, kako bi se smanjio broj zloupotreba ovakve vrste te pravovremeno odreagovalo od strane policijskih službenika i drugih institucija u cilju adekvatnog procesuiranja lica koja čine zloupotrebe.

Policijska uprava Prijedor