Na Vaskršnji ponedjeljak, u Oštroj Luci proslavljena je slava hrama Hrista Spasitelja, izgrađenog u centru ove opštine. Kolege iz prijedorskog studija posjetile su opštinu Oštra Luka

U Oštroj Luci kažu da je slava Hrama Hrista Spasitelja među značajnim duhovnim događajima na ovom području. Ovim povodom Svetu arhijerejsku liturgiju u oštrolučkom hramu služio je episkop bihaćko-petrovački Atanasije.

Vaskrsenje Hristovo, tradicionalno, kao i svakog Vaskršnjeg ponedjeljka, uz slavu hrama Hrista Spasitelja proslavili su pravoslavni vjernici iz Oštre Luke. Tu se okupljaju prijatelji i rodbina i zajedno njeguju običaje i tradiciju.

“Već ima unazad sedam, osam godina dolazim ovdje drugi dan Vaskrsa i baš bude mi fino”, rekao je Pero Bilbija iz Oštre Luke.

“Puno mi znači tu, osjećam neku lagodnost na srcu i opuštenost i sve mi nekako drugačije izgleda”, istakao je Mladen Došenović.

Ima i onih koji su iz daleka stigli u rodni kraj da prisustvuju ovom duhovnom događaju.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop bihaćko-petrovački Atanasije. Poručio je, naši neprijatelji su unutrašnji, a Vakrs je novi početak i pobjeda pred iskušenjima kroz pokajanje.

“Vakrsenje i pokajanje su srodni, odnosno iste su prirode. Od Hrista je vaskrsenje, a mi učestvujemo u toj Hristovoj pobjedi kroz pokajanje i kroz pokajanje postajemo pobjednici”, naglasio je episkop bihaćko-petrovački Atanasije.

Gradnja hrama Hrista Spasitelja u Oštroj Luci počela je prije 11 godina.

“Dosta toga je urađeno od devedesetih godina pa ovamo. Kada se sjetim od Prijedora do Ključa nigdje pored puta nije se primjećivala da postoji pravoslavna bogomolja. A evo, hvala bogu postoje rezultati iza nas, a mogu reći da je ovo kruna svih hramova”, naglasio je paroh oštrolučki protojerej-stavrofor Petar Milovac.

“Hram Hrista Spasitelja je u svakom slučaju jedna centralna građevina gdje najveći teret izgradnje podnose mještani Oštre Luke. Јednim manjim dijelom i lokalna zajednica, odnosno opština Oštra Luka je pomagala izgradnju hrama”, dodao je načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar.

Zbog dimenzija, za ovaj hram kažu da je jedan od najvećih na ovom području. Ove godine trebalo da bude urađen crkveni ikonostas.

RTRS