U vremenskom periodu od 6. do 9. aprila, policijski službenici Policijske uprave Prijedor sproveli su republičku akciju „Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila i utvrđivanja alkoholisanosti vozača“.

Ukupno su kontrolisana 653 učesnika u saobraćaju, a prekršajne sankcije na licu mjesta su izrečene za 385 učesnika ili 54,82 % kontrolisanih.

Uz novčane kazne za prekršaje koji su bili pod akcentom pojačane kontrole izrečene su i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom u ukupnom trajanju od 123 mjeseca, kao i 172 kaznena boda.

Zbog prekoračenja brzine kretanja vozačima su uručena 203 prekršajna naloga.

Većina prekoračenja dozvoljene brzine kretanja je uočena u zonama naseljenih mjesta, a uz novčanu kaznu za 62 ili 30,52 % vozača izrečena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom.

Zbog prekoračenja brzine preko 30 km/čas sankcionisano je 27 vozača kojima je izrečena novčana kazna od 400 KM i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca i izricanje dva kaznena boda.

Prilikom kontrole psihofizičkog stanja vozača sa akcentom na sprečavanje učestvovanja pod dejstvom alkohola sankcionisano je 55 učesnika u saobraćaju, od kojih je deset zadržano lišenjem slobode u policijskim stanicama do 12 časova, jer su zatečeni u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola u količini preko 1,50 g/kg alkohola u organizmu.

Vozačima koji se zateknu da učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola u količini preko 1,50 g/kg alkohola u organizmu, pored novčane kazne (400 KM) i mjere zadržavanja lišenjem slobode, izriče se i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca i dva kaznena boda.

Pored toga, zbog vožnje pod uticajem alkohola u koncentraciji od 0,80 do 1,50 g/kg u organizmu za 14 vozača je, uz novčanu kaznu, izrečena i mjera zabrane upravljanja vozilima i kazneni bodovi.

Policijski službenici sankcionisali su i 135 prekršaja po drugim osnovama koji nisu bili predmet pojačane kontrole.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, imajući u vidu povoljne prilike za odvijanje saobraćaja i pojačan saobraćaj povodom predstojećih vjerskih praznika zbog dolaska naših građana iz inostranstva.

Policijska uprava Prijedor