Meteo fotograf Kristijan Vujčić (23) fotografijom poplava iz 2014. godine u Prijedoru, u trci je za prvo mjesto na prestižnom takmičenju „Klimatske promjene u tvojim rukama“.

Takmičenje je organizovao Info centar Evropske unije u BiH, a komisija EUIC i Delegacije EU u BiH izabrala je 12 finalista ovog takmičenja među kojima se našla fotografija poplava Prijedorčanina Kristijana Vujčića.

Kristijan koji je student Ekonomskog fakulteta kaže za „EuroBlic“ da se fotografijom, za sada, bavi iz ljubavi, a da su mu najveća strast oluje.

Tako fotografija poplava nije nastala slučajno, jer svojim objektivom najviše voli da bilježi zanimljive atmosferske pojave.

– Mislim da je takmičenje odlična prilika da javnosti predstavim svoj rad. Pohvalio bih EU info centar u BiH tema je odlična i smatram da se u ovoj državi treba više pažnje posvetiti klimatskim promjenama, ako ne zbog nas, onda bar zbog budućih generacija – kaže Kristijan, koji se trenutno na takmičenju nalazi u samom vrhu.

Ovo takmičnje na internet stranici euinfo.ba pomoći će mu, kaže, da pokaže šta zna, ali i da svijetu predstavi šta se sve dešavalo u BiH za vrijeme poplava 2014. godine.

Ovo mu je prvo takmičenje na kome je pokazao svoje kvalitete, a da bi sebe i svoj grad, predstavio u pravom svjetlu, Kristijanu su potrebni glasovi publike na stranici. Međutim, osim samog prvog mjesta, njegovi motivi za učestvovanje mnogo dublji.

– Ovom fotografijom želim poslati poruku da se u budućnosti velike padavine, poput one 2014., mogu preživjeti mnogo bezbolnije sa manje ljudskih žrtava i materijalne štete. Otpad se nažalost baca na pogrešna mjesta, a sve na kraju dospijeva u vodotoke, tako se prilikom jačih i dugotrajnijih padavina dogodi katastrofa regionalnih razmjera – kaže on i dodaje da je pored otpada problem i neplanska sječa šuma koja dovodi do erozije tla.

Mladi fotograf se ovim hobijem bavi već sedam godina, a najdraže su mu fotografije svog rodnog grada.

– Volim svoj rodni grad, pa su mi posebno drage one fotografije s kojima mogu ukazati na ljepote Prijedora. Vječita inspiracija su kulturno – vjerski objekti i stari grad. Naravno, tu su oluje i ostale vremenske nepogode koje prenosim na fotografije – dodaje on.

Osim što bilježi lijepe, ali i one manje lijepe, momente, Kristijanove fotografije imaju poruku.

Svaka na svoj način govori koliko je priroda jaka i da se prema njoj trebamo ophoditi pažljivo.

– U 80 odsto slučajeva čovjek je sam sebi nanio zlo i baš zato je ovo takmičenje prava stvar da vidimo kako mladi širom BiH razmišljaju i kako vide klimatske promjene – kaže on.

Osnivač stranice o olujama

Kristijan je inicijator i suosnivač prve BiH zajednice lovaca na oluje „Bosnia Storm Chasers“ koja broji deset članova, te ove godine puni tri godine svog postojanja.

– Nažalost, još nismo imali mogućnost da unaprijedimo svoje djelatnosti, jer je 90 odsto članova na studijima. Bilo bi bolje da imamo više sponzora, jer imamo cilj da kroz nekoliko idućih godina budemo još bolji i da svoju ljubav prema (ne)vremenu pokažemo drugima – kaže Kristijan Vujičić.

EuroBlic
Foto – Kristijan Vujčić

Ovim putem vas pozivamo da pogledate fotografije svih finalista, ali da ipak budete lokalpatriote i izdvojite malo vremena da glasate za onu koju je napravio naš Prijedorčanin.

Da biste pogledali fotografiju Kristijana Vujčića kliknite OVDJE

Ukoliko želite da glasate za Kristijana slijedite uputstvo, odnosno kliknite na GLASAJ i unesite svoj e-mail a potom i potvrdite svoj izbor.