Članovi Stonoteniskog kluba Prijedor osvojili su, nakon posljednjeg turnira održanog u Foči, sa skorom od 11 pobjeda i samo jednim porazom titulu šampiona Lige Republike Srpske i tako stekli pravo nastupa u Prvoj ligi BiH.

Izvjesno je da im je ovo takmičenje poslužilo i kako bi u seniorskoj konkurenciji afirmisali mlađe igrače sa kojima radi trener Goran Unčanin, aktivan i kao igrač ekipe momaka, koja će ostati „zlatnim“ slovima uspisana u istoriji muškog „ping-ponga“ grada na Sani.

Još jedan pobjednički pehar pridružiće se brojnim u Stonoteniskom domu „Tukovi“ u istoimenom prijedorskom naselju.

– Naše ambicije bile su da budemo šampioni Srpske i ostvarili smo željeni cilj. Svakako da je ovo bila i najbolja prilika da se trojica dječaka Pavle Puzigaća, Petar Vučković i Srđan Šobot dokazuju i „kale“ kroz jake seniorske mečeve. O izjednačenosti borbe najbolje svjedoči činjenica da smo banjalučki OSTK „Spin“ kao glavni konkurent u trci za prvo mjesto i mi imali isti broj bodova do završnog, četvrtog turnira. Sljedećih godina, smjenom generacije, trebalo bi da ovi momci budu nosioci prvog sastava. Izdvojio bih Puzigaću, koji je ostavio najbolji utisak, trudi se i na treninzima i najviše obećava. Išao nam je na ruku i poraz Banjalučana na drugom turniru u Bijeljini od Kotor Varoša. Podsjetio bih da, izuzmajući nas i banjalučki Borac, koji isključivo igraju sa sopstvenim igračkim kadrom, klubovi iz elitnog bh.ranga, pa i prvoligaškog dovode pojačanja sa strane, nekada i prilično skupa. Igrali smo do prije dvije godine u Prvoj ligi BiH. Vidjećemo kako ćemo se postaviti, ipak, imamo i stonoteniserke, zapažene u premijerligaškom društvu, a i svim ostalim uzrasnim kategorijama – naglasio je Unčanin.

Njegov saigrač Bojan Mršić, inače sekretar Stonoteniskog saveza RS i međunarodni sudija visokog rejtinga, osvrnuo se na odlučujući trijumf protiv banjalučkog OSTK „Spin“ od 3:2.

Prethodno, istakao je da se, poslije desetak godina pauze, u trećoj sezoni kada je Liga RS nastavljena, pokazao veliki interes klubova da iznađu finansije i pokušaju da ostvare što bolji plasman.

Time i dobijaju određena sredstva od svojih sredina kako bi opstali i njegovali i podmladak.

– Banjalučani su, i pored istog broja bodova, bili u psihološkoj prednosti pred derbi koji je u velikoj mjeri odlučivao o prvaku, s obzirom na bolji međusobni skor, jer su nas u prvom dijelu sezone dobili u Prijedoru maksimalnim rezultatom. Imali smo rezultatski zaostatak od 0:1, pošto je njihov najbolji igrač Dragan Vučić savladao Unčanina. Izjednačio sam na 1:1, savladavši njihovo pojačanje iz fočanske Perućice Miloša Miletića. Očekivali smo pobjedu našeg trećeg igrača Vučkovića protiv Novaka Kukrića, ali nije odigrao na svom nivou, te je tada bilo 1:2 u partijama. Uspio sam da budem bolji od Vučića za izjednačenje od 2:2, a potom je Unčanin „počistio“ Miletića sa 3:0, naizgled lako, ali imao je dosta smirenosti i strpljenja. Igrači rivala bili su vidno razočarani, a imali smo još mečeve protiv Slavuja iz Brčkog, sa neugodnom postavom, i slavili smo sa 3:0, dok smo u posljednjem kolu bez borbe dobili meč, jer se druga ekipa bijeljinskog Radnika nije pojavila u Foči. Dio naše ekipe, kroz prvenstvo bio je i veteran Rade Gnjatović, kao i senior Marko Antonić – rekao je Mršić.

Ono što posebno ističu igrači, koji uvijek imaju punu podršku prvog čovjeka ovog uzornog sportskog kolektiva Slavka Antonića, jeste činjenica da su svi kao porodica.

U mečevima svi su za stolom, daju jedni drugima savjete i bodre jedan drugog.

Konačan plasman: 1. Prijedor 22 boda, 2. OSTK Spin 20, 3. Kotor Varoš 14, 4. Borac II (Banjaluka) 12, 5. Slavuj (Brčko) 10, 6. Perućica (Foča) 6, 7. Radnik II (Bijeljina) 0 bodova.

Tekst – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – STK Prijedor