Neven Crnić iz Prijedora sa 19 godina bio je jedan od najmlađih studenata na prestižnom Kunstuniverzitetu u Gracu, a predanim radom i uloženim trudom postao je školovani operski pjevač.

Sa prelijepim glasom lirskog baritona, poslije završetka Kunstuniverziteta već je angažovan u operi u Gracu. Crnić je govorio o svojim počecima, odlasku u Grac, koliko je bilo teško školovanje i kakve planove ima na početku svoje operske karijere.

– Sve je krenulo sa fri karaokama 2006. godine u Prijedoru i tada sam prvi put javno nastupao i pobijedio. Pjevao sam pjesmu Tošeta Proeskog, a te godine bio sam gost na njegovom koncertu u Prijedoru. Tada sam ga upoznao, jer je bio idol mojih tinejdžerskih dana i tada sam saznao da je i on učio opersko pjevanje i eto, kao da je taj susret bio presudan – kaže Crnić.

Ljubav prema operskoj muzici rodila se u trećem razredu srednje škole, slušajući ruskog baritona Dmitrija Korastovskog. Crnić je završio muzičku školu “Savo Balaban”, a odabran je između više od 40 kandidata iz cijelog svijeta, među sedam najboljih koji će studirati solo pjevanje na prestižnom univerzitetu u Gracu.

– U početku je bilo teško zbog jezika, a od petog semestra kao da se sve posložilo i krenulo onako kako sam oduvijek želio – kaže ovaj mladi bariton.

Još tokom školovanja bio je angažovan na muzičkim projektima i pjevao u horu u Salcburgu, a nakon audicije u Grac operi primljen je na studentski ugovor.

– To je značilo da zajedno sa glavnim glumcima učimo likove u operi i ako se desi da oni iz nekih razloga ne mogu nastupiti, mi smo bili spremni za nastup. I tako sam prvi put prošle godine imao dva nastupa i to je bio moj debi u Grac operi. Nastupio sam u jednoj modernoj operi “Grčka pasija”, a ove godine su mi produžili ugovor pa sam radio jednu manju ulogu u operi “Romeo i Julija”. To da su zadovoljni onim što sam pokazao dokazali su i informacijom da sam primljen u operski studio za sljedeću sezonu – priča Crnić.

U Salcburgu će tokom ljeta biti angažovan sa bečkim horom, gdje dolaze sve vodeće zvijezde u operskoj muzici i to će mu, ističe, biti lijepo i vrijedno iskustvo.

– Kao lirskom baritonu jako mi leži lik Don Đovanija iz istoimene Mocartove opere, kao i grofa u “Figarovoj ženidbi” – rekao je Crnić.

Tokom školovanja imao je pomoć roditelja, ali i mentora, odnosno ljudi koji svojevoljno učestvuju u stipendiranju talentovanih muzičara.

– Od prošle godine, budući da imam nastupe, počeo sam da živim od svog rada. Imam i jednog učenika, kojeg učim pjevanju i dobro napreduje – rekao je Crnić.

Vježbanje

– Nije sada više toliko do toga koliko treba vježbati, više je značajno misliti. Pjevati dva tri sata dnevno to ne pomaže ništa. Naprotiv, može i da odmaže. Bitna je samo repeticija svaki dan, ali najviše sat – poručuje Crnić.

Repertoar

Tokom godina doći će do prelaska boje glasa iz lirskog u kavalijer bariton, što znači da će mu u budućnosti, objašnjava Crnić, odgovarati repertoar Pučinija, Belinija, Vagnera, Gunoa i Mocarta, čemu se, kako kaže, raduje, jer su to kompozitori čije pjesme i sada rado pjeva.

Glas Srpske
Foto – Neven Crnić