Hapšenje prijedorske patologinje dr. Nikoline Balaban koja je donedavno radila u Kantonalnoj bolnici (KB) “Dr. Irfan Ljubijankić” zbog fatalnih patohistoloških nalaza kojima su ugrožavani životi pacijenata, očekivani je epilog jedne kontroverzne i apsurdne ljekarske karijere.

Zabrana rada

Kada su isplivali dokazi nestručnog rada Nikoline Balaban u vidu revizija njenih nalaza, a pacijentima odstranjivani zdravi organi, odreagirali su bihaćka policija i tužilaštvo. Kako saznaje “Avaz”, nadležna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Bihaću Alida Kadić pustila je jučer dr. Balaban na slobodu nakon saslušanja, ali uz zabranu da obavlja poslove u struci.

U Upravi KB-a vlada šutnja, iako su oni najpozvaniji da “nešto kažu”. Poznato je da su svi patohistološki nalazi dr. Balaban, njih oko 800, poslani na reviziju u druge medicinske ustanove, što će koštati oko 100.000 KM. Strahuje se od rezultata revizije.

Armina Rekić, 32-godišnja Bišćanka, greškom uhapšene patologinje ostala je bez maternice.

– Nemam šta više reći, sada je na redu pravosuđe, a ja sam tužila KB za nesavjesno liječenje i uništeno zdravlje – kazala nam je Rekić, vidno uznemirena na spomen dr. Balaban.

Ona nije jedina koja se odvažila da javno progovori o fatalnim greškama uhapšene patologinje. I Bekira Kržalić je optužila dr. Balaban za pogrešnu dijagnozu, nakon koje joj je odstranjena zdrava dojka.

Bez licence

No, “minuli rad” dr. Nikoline Balaban, koja je u bihaćku KB primljena bez konkursa, stručnih provjera, probnog rada, te je radila i bez licence Ljekarske komore USK, uzima svoje žrtve i ovih dana, kada ona ne radi u toj ustanovi, jer su njeni nalazi još na snazi.

Zvuči nevjerovatno, ali 6. marta ove godine hirurg Goran Galić je, prema nalazu dr. Balaban, odstranio želudac 61-godišnjoj pacijenti Lj. V. iako se već tada „na sva zvona“ pričalo o sumnjivim nalazima dr. Balaban, a policija i Tužilaštvo već radili svoj posao.

Revizija nalaza dr. Balaban na Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu utvrdila je da pacijentica LJ. V. ima samo čir na želucu!?

Kako je radila u Prijedoru

Prije “karijere” u Bihaću, dr. Balaban je u Opštoj bolnici u Prijedoru godinama šefovala na Odjelu patologije, gdje je, kako se saznaje, također bilo mnogo žalbi na njen rad, ali je to, navodno, sakrivano. No, direktor Opšte bolnice u Prijedoru dr. Mirko Sovilj tvrdi suprotno.

– Mi nismo imali prijava na pogrešne nalaze, ali je bilo kašnjenja njenih nalaza. Nekada su njeni nalazi slani u Beograd i to smo tako razrješavali, ali nismo imali žalbe pacijenata. Bilo je slučajeva kada su pacijenti na svoj zahtjev uzimali materijal i svoje pločice i nosili u druge ustanove, ali sve je bilo u skladu s već ranije postavljenom dijagnozom – tvrdi dr. Sovilj, koji se sjeća “samo jednog spornog ginekološkog nalaza koji je izdala Balaban”.

Dnevni avaz

Vezane vijesti

DOKTORICA BALABAN PUŠTENA NA SLOBODU UZ ZABRANU OBAVLJANJA LJEKARSKE DJELATNOSTI

ZBOG SUMNJE NA NESAVJESNO LIJEČENJE UHAPŠENA DR. NIKOLINA BALABAN

DOKTORICA NIKOLINA BALABAN POD ISTRAGOM: PACIJENTIMA NAVODNO ODSTRANJENI ZDRAVI ORGANI?

NEZAPAMĆEN SKANDAL U BIHAĆU: ZBOG NALAZA DR. BALABAN PACIJENTIMA ODSTRANJIVANI ZDRAVI ORGANI

TUŽILAŠTVO USK POKRENULO ISTRAGU O NESAVJESNOM RADU DR. NIKOLINE BALABAN – VIDEO

DOSIJE: KO JE DR. NIKOLINA BALABAN?

DVOLIČNOST GODINE: NIKOLINA BALABAN