Uoči izborne skupštine SDS-a u Prijedoru, napeto između dvije suprotstavljene strane. Smijenjeni predsjednik Gradskog odbora Dušan Berić tvrdi da nema podjela među članstvom, već u rukovodstvu stranke. Kaže da povjerenici sami odlučuju i rade suprotno statutu stranke. Druga strana odgovara – sutra demokratski biramo novog predsjednika GO Prijedor.

SDS je u Prijedoru na proteklim izborima imao dobre rezultate, kategoričan je Dušan Berić i nije bilo potrebe za raspuštanjem Gradskog odbora, i to bez analize i razgovora. Berić kaže da je Borislav Bojić nadležan za Izbornu jedinicu 1, koja se tek sada nalazi u katastrofalnom stanju.

– Sigurno nije doprinio, ali sigurno je i zasmetao u procesu vođenja stranke kako treba. Trebalo se na vrijeme u Predsjedništvu oglasiti i reći to ne treba raspuštati. Ovako je sve pustio da ide niz vodu… da li on iz toga poentira u svoju korist, to je njegova stvar – komentarisao je Dušan Berić, bivši predsjednik Gradskog odbora SDS Prijedor.

Borislav Bojić danas bez komentara. Upućeni kažu da je u prijedorskom SDS-u podjela evidentna. Јedni podržavaju Dušana Berića, a drugi Borislava Bojića. Berić tvrdi da nema pristup prostorijama stranke, jer sve vode dva čovjeka, od kojih je jedan član SDS-a nešto više od godinu dana. Tvrdi da delegati iz desetak mjesnih odbora sutra neće biti prisustvovati izbornoj skupštini.

– Ova dva čovjeka koja sam spomenuo, Kremenović i Tubin, nisu htjeli ući u te mjesne odbore zato što nisu našli ljude koje njih hoće da podržavaju – kaže Berić.

Milan Tubin, iz povjereništva za GO SDS Prijedor, kaže da za dvadeset dana nije moguće fizički obići 54 mjesna odbora. i da je vremenski rok bio kratak za te aktivnosti.

S optužbama SDS-ovci ne prestaju. Јedan od članova povjereništva Goran Praštalo kaže da se sada za Gradski odbor pitaju politički dezerteri, ljudi koji uopšte ne glasaju u Prijedoru, ali i kandidati koji su bili favorizovani na prošlim izborima i za koje su dopisivani glasovi.

Goran Praštalo, član povjereništva i predsjednik SDS mjesni odbor Ljubija, kaže da može da dokumentuje da su dopisivani glasovi Tubinu i još nekim pojedincima.

Tubin kaže da su to “neke čaršijske priče” i da ih ne priznaje.

Ne priznaju mnogo toga jedni drugima, ali pozivaju delegate da izađu na izbornu skupštinu i podrže jednog od dva kandidata za predsjednika Gradskog odbora Prijedor. Koliko je stanje ozbiljno, potvrđuje činjenica da će sutra SDS-ovce obezbjeđivati agencija za zaštitu lica i policija.

RTRS