brdo-borac (1)Iako su u utakmici šesnaestine finala Kupa Republike Srpske, odigranoj u Hambarinama, mjestu nadomak Prijedora, fudbaleri regionalnog ligaša RS, OFK Brda pružili dostojan otpor premijerligašu BiH, Borcu na kraju su doživjeli očekivan poraz rezultatom 1:3.

U prvom poluvremenu igalo se žustro, izabranici trenera Enesa Fikića, silno motivisani, malo su prostora davali Banjalučanima da ih ozbiljnije ugroze. U 11.minutu na lijepo dodavanje iskusnog Mladena Žižovića, Mihajlo Savanović šutira, ali je to bio lak plijen za kapitena domaćih golmana Jadranka Vidovića.

Mogli su „brđani“ do vođstva u 44.minutu i pitanje je kakav bi rasplet događaja tada bio da su pogodili gol. Darko Đajić je u svom šesnaestercu nepropisno zaustavio Rajka Pekiju, a sudija Ljubiša Kuvalja iz Srpca opravdano je pokazao na „bijelu tačku“. Besim Ibrićić, međutim, pogađa silovito prečku i prvo poluvrijeme okončano je bez golova 0:0.

Treba reći da je nakon dosuđenog penala za domaće pred golom Gajića ostao da leži jedan gostujući igrač. Banjalučani su tvrdili da je udaren od strane Ibričića ali sudija je nastavio meč bez sankcija po bilo koga.

brdo-borac (3)Vjerovatno je u svlačionici šef stručnog štaba crveno-plavih Vinko Marinović svojim igračima sugerisao da i na teškom terenu moraju da pruže više. U 48.minutu loptu upućenu sa desne strane, ali i nespretnu intervenciju čuvara mreže rivala Denisa Kardumovića koristi Aleksandar Malbašić i dobro cilja za 0:1.

U 53.minutu korner sa desne strane izveo je veoma dobri Haris Harambašić, a na odbijenu loptu natrčao Ibričić i odlično šutirao, pa iako lopta nije završila u mreži izmamio je apluauze.

Minut kasnije uzvratio je na suprotnoj strani Fedor Predragović, no lopta je „očešala“ prečku.

U 58.minutu Ibričić sa sredine terena sjajno pronalazi na desnoj strani Asmira Brkića, koji munjevito ulazi u šesnaesterca i ne čekajući ni časa šalje loptu u suprotan donji ugao, izjednačivši na 1:1 uz erupciju oduševljenja simpatizera klrba sa stadiona „Vedro polje“, dok je i velikan Srpske iz ulice Vladike Platona imao desetak svojih pristalica.

Ipak, četiri minute kasnije, gotovo sa istog mjesta, ali ovoga puta glavom najbolji akter meča Malbašić donosi novo vođstvo gostima (1:2), da bi u 80.minuti Predragović rutinski nadmudrivši Kardumovića utrčao u prazan prostor i gotovo se ušetao u mrežu, potvrdivši, ipak, zaslužen trijumf svog tima i prolaz u osminu finala ovog prestižnog takmičenja u kojem je Borac rekorder po broju osvojenih pehara, jer je bio pobjednik pet puta: 1995., 1996., 2009., 2011. i 2012.godine.

brdo-borac (2)OFK Brdo: Borac 1:3(0:0)

Hambarine
Stadion: Vedro polje
Gledalaca: 250
Sudija: Ljubiša Kuvalja (Srbac) 7
Strijelci: Brkić u 58. za OFK Brdo, a Malbašić u 48. i 62. i Predragović u 80.minutu za Borac Žuti kartoni: Karupović, Ibričić, Mikanović (OFK Brdo), S.Dujaković, Savić (Borac)

OFK BRDO:
Vidović – (od 46.Kardumović 5,5), Mikanović 6, Harambašić 7, Karupović 6,5, Đurkić 6,5, Lezić 6,5, Kukavica 6, Ćatić 6 (od 46. Komosar 6), Pekija 7, Ibričić 7 (od 64. Kadirić -), Brkić 7

BORAC:
Gajić –, S.Dujaković 7, Kremenović 6,5, Runić 7, Đajić 6, Savić 6,5, Predragović 7, Žižović 7 (od 86. N.Dujaković -), Savanović 6,5 (od 64. Ljutić -), Kastratović 6,5 (od 73. Macanović -), Malbašić 7,5

Igrač utakmice: Aleksandar Malbašić

A.Drakulić/N.Đerić
brdo-borac (4) brdo-borac (5)