U apotekama u BiH već nekoliko mjeseci vlada nestašica lijekova kojima se liječe različiti mentalni poremećaji, a u skladu sa kliničkom slikom pacijenata ljekari propisuju zamjensku terapiju, koju pacijenti u nekim slučajevima moraju da plaćaju.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH ističu da je trenutno nestašica lijeka “litijum karbonat” tablete od 300 miligrama, kao i lijekova “moditen” tablete i otopine za injekciju.

– Nosilac dozvole za ove lijekove tvrdi da će “litijum karbonat” biti dostupan na našem tržištu do kraja ovog mjeseca, dok za “moditen” tablete u BiH postoji registrovan paralelan lijek u obliku tableta, ali ne i otopine za injekcije – ističu u Agenciji.

Dodaju da je nestašica ovih lijekova prisutna još od jeseni i da u situacijama kada na tržištu nema određenog lijeka, koji nema zamjenu, pacijent mora obavezno konsultovati ljekara specijalistu koji će propisati adekvatnu terapiju.

Načelnik psihijatrijske službe u Bolnici “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru specijalista psihijatrije dr Slobodanka Timarac ističe da u većini slučajeva postoje adekvatni zamjenski lijekovi koji se propisuju pacijentima ako nedostaje njihova redovna terapija.

– Za lijekove koji nemaju adekvatnu paralelu propisujemo lijekove novije generacije, koji u većini slučajeva nisu na bolničkoj listi i pacijenti ih moraju plaćati, pa to predstavlja dodatni problem za njih – rekla je Timarac.

Glas Srpske