U prijedorskom Muzeju Kozare otvorena je izložba “Voda u knjigama umjetnika – pergament koncertina” autorke Leposave Milošević Sibinović.

Posjetioci će narednih dana moći da vide 175 radova izrađenih na jagnjećem pergamentu.

Tema “voda” novi je segment međunarodnog autorskog projekta “Pergament Srbija – Knjiga umjetnika Pergament koncertina”. U projektu se od 2000. godine radilo na mekoj koži, a od 2007. na jagnjećem pergamentu. Teme su razne, a prikazane su na pergamentu u formi “koncertina knjige” – obliku savijanja tabaka u formi harmonike, po čemu je izložba i specifična.

– Nisam ni bila svjesna koliko sam to tehnički dobro riješila. Dobila sam mogućnost da ovako veliku izložbu sa 200 radova spakujem u jednu kutiju u koju stane 10 flaša vina – rekla je Ljeposava Milošević Sibinović, autor izložbe.

U ovom projektu, od početka do danas, učestvovalo je više od 150 autora iz čitavog svijeta, a Prijedor je 46 grad u kome je predstavljen.

Naša publika ima priliku da vidi likovno stvaralaštvo rađeno isključivo na podlozi pergamentu, s obzirom na to da je riječ o ekspresivnoj drevnoj tehnici koja je skoro izumrla, istakao je Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare.

Izložbu “Voda u knjigama umjetnika – pergament koncertina” Prijedorčani će moći da vide do 15. aprila.

Tekst/video – RTRS
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com