Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor, tokom proteklog vikenda, sproveli su regionalnu akciju „Pojačana kontrola brzine kretanja i učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola“.

Ukupno je kontrolisano 511 učesnika u saobraćaju, a prekršajne sankcije na licu mjesta su izrečene za 262 učesnika ili 51,27 % kontrolisanih.

Zbog prekoračenja brzine kretanja vozačima je uručeno 138 prekršajnih naloga.

Većina prekoračenja dozvoljene brzine kretanja uočena je zonama naseljenih mjesta, a uz novčanu kaznu za 45 vozača izrečena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima zbog prekoračenja brzine preko 30 km/čas.

Od ukupnog broja zabrana 35,55% se odnosilo na zabrane upravljanja u trajanju od dva mjeseca i izricanje dva kaznena boda.

Prilikom kontrole psihofizičkog stanja vozača sa akcentom na sprečavanje učestvovanja pod dejstvom alkohola sankcionisano je 57 učesnika u saobraćaju, od kojih je 9 zadržano lišenjem slobode u policijskim stanicama do 12 časova, jer su zatečeni u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola u količini preko 1,50 g/kg alkohola u organizmu.

Napominjemo da vozačima koji se zateknu da učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola u količini preko 1,50 g/kg alkohola u organizmu, pored novčane kazne (400 KM) i mjere zadržavanja lišenjem slobode, izriče se i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca i dva kaznena boda.

Zbog vožnje pod uticajem alkohola u koncentraciji od 0,80 do 1,50 g/kg u organizmu, za 18 vozača je uz novčanu kaznu izrečena i mjera zabrane upravljanja vozilom i kazneni bodovi.

Centar javne bezbjednosti Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, te da ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

CJB Prijedor