Preduzeće „Žitoprodukt“ iz Banjaluke i zvanično je danas pokrenulo proizvodnju u nekadašnjem prijedorskom privrednom gigantu „Žitoprometu“.

Direktor ove firme Saša Urošević potvrdio je da su mlinski kapaciteti zakupljeni na pet godina.

-„Žitoprodukt“ za svaku svoju proizvedenu tonu ima već ugovorene kupce, a više od 70 odsto ukupne proizvodnje izvozimo u Tursku, Crnu Goru i Sloveniju, a pregovaramo o sklapanju saradnje sa kompanijama iz Albanije i Hrvatske – rekao je Urošević.

Prema njegovim riječima, mlin u Prijedoru zajedno sa banjalučkim mlinom dnevno će mljeti 225 tona pšenice.

-Tri hiljade tona našeg brašna ima svoje kupce u Turskoj. Samo u protekla četiri mjeseca smo udvostručili izvozne kapacitete i uvjeren sam da ćemo taj trend i nastaviti – zaključio je Urošević.

„Žitoprodukt“ trenutno ima 80 zaposlenih i 18 prodajnih objekata „Žitopeka“, od kojih se dva nalaze na području Prijedora.

-U Prijedoru rade 24 radnika, a od 1. aprila radiće oko 30 radnika direktno, i oko 50 indirektno – istakao je Urošević.

Čast da pokrene proizvodnju pripala je nekadašnjem gradonačelniku Marku Paviću, koji je, prema riječima vlasnika „Žitoprodukta“ Slaviše Krunića, jedan od najzalužnijih za realizaciju ove investicije koja će dati novi zamajac lokalnoj privredi.

-Veoma je bitno reći da se radi o domaćim investitorima iz Republike Srpske koji većinu svoje proizvodnje izvoze na strano tržište – rekao je Pavić.

Vlasnik i predsjednik uprave „Žitoprodukta“ Slaviša Krunić posebno je istakao značaj pokretanja ovog mlina za cijelu Prijedorsku regiju.

-Ovaj kraj je nekad bio srce mlinske industrije, a zadnje dvije decenije gotovo da je nije ni bilo. Ponosan sam što je „Žitoprodukt“ predvodnik buđenja, što se vratio na velika vrata i budi i druge. Ovo postrojenje u Prijedoru je bilo prazno punih 7 godina. Radnici su se vratili i mlin radi punom snagom. Još dva mlina iz ove regije, koja su svoj rad bila svela na minimum, danas rade za našu firmu – rekao je Krunić.

On je najavio je da će Prijedor uskoro biti domaćin skupa malih privrednika kojima će ovo preduzeće ponuditi saradnju u oblasti proizvodnje organske hrane.

-U revitalizaciju mlinsko-pekarske industrije u ovoj regiji od 2014. godine do danas naša firma je uložila više od 16 miliona KM a to ulaganje će u naredne dvije godine porasti na 20 miliona KM – dodao je Krunić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković novinarima je rekao da je ovakva investicija u privredu uvijek dobro došla u grad na Sani te je naglasio da je svako novo radno mjesto značajno.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com