srna-dom busnovi (1)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić otvorio je danas renovirani objekat doma u Mjesnoj zajednici Busnovi kod Prijedora za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 300.000 KM.

Obraćajući se na svečanosti koja je tim povodom organizovana, Pavić je istakao da grad Prijedor vodi politiku decentralizacije na cijelom području te da obnavljanjem ili izgradnjom domova u većim naseljenim mjestima podržava namjere mještana da ostaju na svojim ognjištima i na seoskom području.

“Mi želimo da se grad ravnomjerno razvija i sve njegove mjesne zajednice. Jedan od naših ključnih projekata je izgradnja i obnova domova u svim mjesnim zajednicama”, rekao je Pavić.

On je dodao da se uređenjem starog doma u Busnovima već osjetio intenzivniji društveni život u ovom selu formiranjem kulturno-umjetničkog društva i održavanjem mnogih manifestacija.

srna-dom busnovi (2)“Mi ćemo ovakve investicije na područjima koja su udaljena od centra grada nastaviti, jer se to pokazalo kao opravdano i korisno za naše stanovniike, pogotovo za omladinu jer se ovdje njemu mogu odvijati razni sadržaji bez odlaska u grad”, naveo je Pavić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Busnovi Draško Stojančić istakao je da je renovirani objekat mjesne zajednice izuzetno značajan za sve mještane ovog kraja.

“Ovdje je do skoro bila ruševina jer je stari dom građen u periodu 1948-1952. godina, tako da je ovo sada reprezentativni objekat kojeg se ne bi postidjeli ni mnogo veći centri od našeg sela”, rekao je Stojančić.

On je dodao da su se ovom uređenom objektu najviše obradovala djeca koja će u ovom objektu imati probe folklora, ali i mjesto za razne sportske aktivnosti, priredbe i druženja, te sastanke savjeta mjesne zajednice i boračkih organizacija.

U sklopu doma je i spomen-soba za 36 poginulih boraca otadžbinskog rata i
111 mještana žrtava fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, koja je danas i osveštana, nakon čega su brojne delegacije grada i boračkih organizacija položile vijence i zapalile svijeće.

Mjesna zajednica Busnovi ima oko 2.000 stanovnika, a od Prijedora je udaljena dvadesetak kilometara.

SRNA