avaz-krkic-pritvorSin Zikrije Krkića (41), osumnjičenog za ubistvo Almira Redžića (48) i Muharema Balića (62), koje se 28. jula ove godine dogodilo u ugostiteljskom objektu “San” u mjestu Trnopolje kod Prijedora, dostavio nam je pismo koje mu je njegov otac poslao iz banjalučkog zatvora Tunjice, gdje se nalazi u pritvoru.

Uznemirena javnost

Ovo pismo, ako je tačno to što tvrdi Zikrija, baca potpuno drugačije svjetlo na događaje koji su se dešavali kobnog 28. jula i izazvali uznemirenost povratničke populacije u Prijedoru.

– Ja, Zikrija Krkić, ubijen sam 1992. godine. Tijelo je živo i samo ja znam moje bolove i Allahu, dž. š., ih iznosim tražeći pravdu. Zarobljen sam sa 19 godina. Torturisan na najgore načine u Omarskoj i Manjači sedam mjeseci. Imao sam svega 40 kilograma. Svaki dan sam bio tučen i bacan, misleći da sam mrtav – navodi Krkić na početku pisma.

avaz-krkic-pismoOn navodi da je nakon toga protjeran u Norvešku, gdje je rođeno njegovo petero djece.

– Trenutno sam 100-postotni invalid baš zbog tih tortura. Sada, nakon 20 godina, mislio sam da je to davna prošlost, da su ti zlikovci koji su zatvarali nevine, nestali. Oni se ponovo pojavljuju i ponovo mene uzimaju za žrtvu. Na mojim leđima ponovo zarađuju poene i vrše neke svoje ciljeve. Imao sam više razloga da se osvetim onima koji su me 1992. godine torturisali ako sam već predstavljen kao neki manijak. Ja nisam ubio nikoga, što, vjerovatno, neće reći oni koji su mi ovo smjestili i zatvorili me ni kriva ni dužna. Ja znam i vidim one koji su mene i moje sugrađane mučili i ubijali – tvrdi Krkić u pismu.

Uložio žalbu

On naglašava da nikoga nije ubio niti se svetio bilo kome.

– Sada im paše da kažu da sam osvetnik zbog neke male svađe i da sam ih ubio zbog ničega i još na TV-u izlaze i kažu: “Priznao”, a ja nisam znao ni za šta me terete. Zamolio bih sve ljude koji misle da ima pravde, da me podrže i pomognu koliko mogu. Ja znam da je ovo Božije iskušenje, ali i ja sam ljudsko biće – piše Krkić u pismu koje nam je dostavio njegov sin.

Krkiću je, inače, prije nekoliko dana, na prijedlog Tužilaštva u Banjoj Luci, kako nam je potvrdio njegov advokat Bajro Avdić, produžen pritvor za još dva mjeseca.

– Uložio sam žalbu na rješenje o produžavanju pritvora. Istraga o ovom slučaju je u toku i istraga je tajna tako da nam Tužilaštvo nije dostavilo dokaze, a u ovoj fazi postupka, to, prema Zakonu, i nemaju obavezu. Moj branjenik, kao što sam i ranije govorio u izjavi za medije, tokom saslušanja u policiji i Tužilaštvu branio se šutnjom i nije priznao da je počinio krivično djelo za koje je osumnjičen – kazao je advokat Avdić.

Podsjećamo, beživotna tijela ubijenih Redžića i Balića pronašao je vlasnik ugostiteljskog objekta Irhan Redžić i slučaj je odmah prijavio policiji. On je tada ispričao da je oko 22 sata otišao iz objekta, a Baliću i Redžiću je ostavio ključ. Nakon nešto više od sata, Redžić je čuo dva rafalna pucnja, a potom na podu kafane zatekao njihova beživotna tijela.

Odgovor policije

Iz Centra javne bezbjednosti Prijedor, na naš upit jesu li u izjavam za medije naveli da je Krkić tokom kriminalističke obrade priznao da je počinio dvostruko ubistvo, odgovorili su nam:
– Centar javne bezbjednosti Prijedor nikada u zvaničnim izjavama nija kazao da je osumnjičeni Zikrija Krkić priznao izvršenje krivičnog djela teško ubistvo, koje je počinjeno 28. jula ove godine na štetu B.M. i R.A..

Dnevni avaz