Psi lutalice i divlje životinje najveći su neprijatelji Mithada Musića iz sela Čarakovo, kod Prijedora. Po ko zna koji put, okomili su se na njegovo stado ovaca. Nakon napada, na livadi je zatekao horor.

“Pogledao sam sa balkona prema ovcama, vidio sam da mi jedna ovca leži mrtva. Ja sam došao da vidim šta pa kad sam onda krenuo dalje vidio sam da je to čitav masakr, sedam, osam ovaca, sve istrgano”, kaže Mithad Musić, diplomirani inženjer poljoprivrede.

U posljednjih 10 godina Mithad je izgubio oko 200 grla. Najviše zbog napada pasa lutalica mada je bilo i krađe. Jedno vrijeme imao je i lovačku pušku kojom je branio stado ali mu je, na kraju, oduzeta.

“Ja svoje stado niti imam čim braniti niti mogu zabraniti. Ovce se nalaze na pašnjaku, psi lutalice naiđu iz šume, jednostavno kao divlji psi, potrgaju, nešto se zaglavi, nešto slomi se, nešto istrgaju, nešto krepa”, ističe Musić.

Teško mi je gledati sve to, kaže Musić koji, nakon novog napada, zbraja štetu. I više se ne pita hoće li novi napad, već kad. Ni sam ne znajući kako da zaštiti stado.

ATV BL