Grad Prijedor u saradnji sa USAID-om realizuje projekat pod nazivom “Razvoj biznisa marginalizovanih grupa žena”. Cilj je stvaranje prilike za održivi razvoj preduzetništva kod marginalizovanih grupa žena, kroz podsticanje na samozapošljavanje i kreiranje novih radnih mjesta na području grada Prijedora.

Dragana Babić iz Prijedora godinama se bavi proizvodnjom i prodajom gipsanih figurica i magneta.

U ovaj posao ušla je bojažljivo i s oprezom, ali kaže, upornost joj se isplatila. Danas je uspješna preduzetnica koja živi od prodaje figurica i magneta.

“Da se radi, zaista se radi. Može da se živi od toga. Јa samo ne razumijem ljude koji krenu u ovaj posao i misle da se tu mnogo može zaraditi, ne može, ovdje se radi o zaradi neke preosječne plate”, kaže Dragana.

Dragana je jedna od rijetkih žena koja je svoju poslovnu ideju sprovela u djelo. Prema podacima Biroa za zapošljavanje, veliki broj žena u Prijedoru i dalje čeka na zaposlenje.

“Na današnji dan imamo 3.289 žena aktivnih tražilaca posla ili 47% na ukupan broj tražilaca posla”, rekao je ovo Zdravko Suvajac, rukovodilac prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Da bi se broj nezaposlenih žena u Prijedoru smanjio, grad u saradnji sa USAID-om realizuje projekat koji ima za cilj ekonomsko jačanje žena kroz samozapošljavanje.

“Vrijednost projekta je 60.000 maraka. Sredstva su namijenjena za pomoć ženama žrtvama nasilja, ženama sa invaliditetom, majkama osoba sa invaliditetom, te nezaposlenim mladim ženama”, istakao je Rade Rosić, načelnik Odsjeka za privredu i poljoprivredu grada Prijedora.

Јavni poziv za učestvovanje u projektu objavljen je 3. marta, sa rokom podnošenja prijava od 30 dana, a obrasci za prijavu mogu se pronaći na info pultu i veb stranici grada Prijedora.

RTRS