mural transformacija-otvaranje (2)U prisustvu velikog broja Prijedorčana, predstavnika gradskih vlasti i brojnih donatora u šetališnoj zoni u Prijedoru večeras je otvoren novi mural “Transformacija”.

Riječ je o radu mađarskog umjetnika i poznatog muraliste Atile Samoži Vidama, koji je oslikavanje završio prije nekoliko dana.

NJegov rad je pobijedio među 104 prijedloga na drugom međunarodnom konkursu za najbolji mural u gradu na Sani “Paola de Maninkor”, koji je raspisalo Udruženja likovnih umjetnika Prijedor /ULUP/ u okviru projekta “Prijedor grad murala”.

Predsjednik ovog udruženja Boris Eremić je na prigodnoj svečanosti otvaranja murala pojasnio da mural sa figurom jahača na konju koji prolazi kroz određeni portal, koji u ovom slučaju simbolizuje transformaciju u širem smislu, predstavlja prelazak “iz nekog neživota u život”.

“Atila je želio da Prijedor i okolina treba da idu iz nečeg dobro u nešto još bolje”, rekao je Eremić.

mural transformacija-otvaranje (1)On je dodao da se na ovaj način nastavlja tradicija oslikavanja murala u Prijedoru i da su članovi ULUP-a srećni što su i ove godine, uprkos teškoćama, uspjeli do kraja završe posao oslikavanja drugog murala u gradu.

Nagradu “Paola de Maninkor”, nazvanu po italijanskoj slikarki koja je 1998. godine na zidu prijedorske Elektrotehničke škole oslikala prvi mural, čine plaketa, novčana nagrada od 3.000 KM i mogućnost oslikavanja jedne fasade u gradu pobjedničkim radom.

Sredstva za ovu nagradu i ove godine obezbijedilo je Udruženje Program Prijedor iz Trenta, čiji je predsjednik Kristina Bertoti istakla da je ovo drugi mural koji je urađen sa prijateljima iz Prijedora.

“Na ovaj način će Prijedor kroz nekoliko godina stvarno postati grad murala što je i naziv ovog projekta”, rekla je Bertotijeva.

Realizacija ovogodišnjeg pobjedničkog murala bila je nakratko dovedena u pitanje budući da je grad Prijedor sredstva za vanprogramske kulturne aktivnosti preusmjerio za sanaciju šteta od poplava i pomoć ugroženima.

mural transformacija-otvaranje (3)Međutim, vrijednost ovog projekta jedinstvenog u cijeloj jugoistočnoj Evropi prepoznale su lokalne kompanije, organizacije, udruženja i pojedinci među kojima i Fondacija “Arselor Mital” Prijedor.

Predsjednik Fondacije Predrag Šorga potvrdio da je riječ o sredstvima u iznosu od 4.200 KM.

“Prepoznali smo vrijednost ovog projekta, jer je mural nešto što očigledno postaje simbol ovog grada, a mi svakako želimo biti dio ove lokalne zajednice i podržavamo projekte koji doprinose njenom uređenju u svakom, pa i umjetničkom smislu”, rekao je Šorga.

Zamjenik gradonačelnika Milenko Đaković nada se da će Prijedor, poznat, prije svega po umjetnicima, prepoznati se i po muralu, kao jedinstvenom umjetničkom izrazu.

“Dobili smo drugi mural i vjerujemo da će ovi oslikani zidovi biti značajna mjesta koja će u budućnosti željeti da posjete i turisti, kao novu znamenitost našeg grada”, rekao je Đaković.

Na prvom konkursu za dodjelu međunarodne godišnje nagrade za najbolji mural “Paola de Maninkor” pobijedio je “Šeširdžija” akademske slikarke Nataše Konjević iz Banjaluke.

Oslikan je lani na zidu visokom 12 metara i, takođe, se nalazi u šetališnoj zoni u Prijedoru.
Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić