Za poljoprivrednike u Prijedoru povećani su iznosi za podsticaje, na 500.000 maraka, što predstavlja 150.000 KM više u odnosu na prošlu godinu, kada je izdvojeno 355.000 KM.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kaže da se za sve vrste podsticaja unazad nekoliko godina uvećava iznos u lokalnoj kasi. On ističe da je veoma važno da se poljoprivredni proizvođači registruju kako bi stekli uslove za dobijanje novca iz budžeta.

– Pravilnicima su definisani uslovi pod kojima se mogu koristiti podsticaji, ali zakonom je definisano da poljoprivrednici moraju biti registrovani. Ljudi ne shvataju da to može biti ograničenje. Međutim, izbegavaju registracije zbog obaveza koje imaju nakon toga – izjavio je Đaković.

Dodaje da upravo registrovani proizvođači imaju prednost prilikom dodele subvencija i podsticaja.

Tvrdi i da lokalna vlast ipak pomogne i onima koji ne zadovolje uslove Pravilnika za podsticaje.

– Nastane problem ako nema dovoljno onih koji su prijavljeni za podsticaje, a zadovoljavaju uslove. Na drugoj strani imate veliki broj onih koji ne zadovoljavaju uslove, a mi kada se pojavi višak novca za tu namenu razmišljamo kako da izmenimo Pravilnik pa da i oni dobiju novac – ističe Đaković.

Dodaje da se pri izmeni Pravilnika vodi računa o tome da on ne izlazi mnogo iz svog okvira, jer bi se time umanjio iznos novca koji poljoprivrednici dobijaju i ne bi ga mogli kvalitetno utrošiti. Kaže da grad Prijedor ima Fondaciju kojom je omogućio subvenciju kamata na kredit koji proizvođači uzimaju kako bi nabavili poljoprivredne mašine.

Prošle godine od ukupno prijavljenih 442 poljoprivrednika za subvencije iz gradskog budžeta njih 334 zadovoljilo je propisane uslove i dobilo podsticaje.

Potpredsednica “Udruženja voćara Prijedor” Ilinka Macura kaže da je veoma bitno što su podsticaji sa lokalnog nivoa redovni i da na njih poljoprivredni proizvođači uvek mogu računati.

– Za sadni materijal voćari dobijaju subvencije u iznosu od 75 odsto i dobijaju jednom godišnje oko 300 KM za svaki hektar voća. To je velika pomoć – ističe Macura.

Kaže da na površini od jednog hektara ima zasađenih 750 stabala šljive i isto toliko stabala kruške.

– Budući da je za podsticaje iz budžeta grada Prijedora potrebno na jednom hektaru imati 800 stabala šljive ili 1.000 stabala kruške, mi smo odlučili ove godine povećati površinu na kojoj ćemo zasaditi šljive. Planiramo da zasadimo između 200 i 300 novih stabala kako bi zadovoljili sve uslove za podsticaje – kaže ona.

Dodaje da je za njeno domaćinstvo bila velika pomoć prošlogodišnja subvencija za nabavku poljoprivredne mašine.

– Prošle godine kupili smo traktor koji nam je neophodan u voćnjaku, prijavili smo se za subvenciju u gradsku službu i oni su nam isplatili 10 odsto od cene koliko je koštala njegova nabavka – rekla je Macura.

Odšeta od mraza

Prijedorski voćari očekuju da će Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva RS isplati odštetu za prošlogodišnju štetu koju je uzrokovao aprilski mraz.

– Oni koji su imali štetu preko 50 odsto u voćnjaćima trebalo bi da dobiju 437 KM naknade po hektaru, a oni koji su imali ispod 50 odsto štete neće biti nakanada – kaže Macura.

Zbog visokih premija za osiguranje, oko 17 odsto od ukupnog prihoda ni ove godine nisu osigurali voćnjake od mraza. Na području Prijedora ima 100 hektara voćnjaka šljive, 60 hektara jabuke i 40 kruške.

EuroBlic