Čedomir Knežević, željezničar iz Prijedora, koji deseti dan štrajkuje glađu zbog, kako navodi, dugovanja i katastrofalnog odnosa nosilaca vlasti, rukovodstva “Željeznica RS” i pojedinih sindikalaca, kaže za SrpskaCafe da ga je iscrpljenost primorala da se povuče, ali da će i dalje snažno davati podršku štrajkačima.

– Ja sam svoje stvari popakovao, ali neću se povući iz ovoga. Biću ovdje uz 16 štrajkača na Željezničkoj stanici u Banjaluci i stalno ću pratiti stanje. Dakle, ne prekidam već sam toliko zdravstveno iscrpljen da ću stajati sa strane i raditi ono što je najneophodnije. Kao prvi koji je krenuo u štrajk, izdržaću još koliko god bude trebalo – poručuje Knežević.

On kaže da zbog iscrpljenosti sav drhti i ima osjećaj da mu je čitavo tijelo kao vuna.

– Jedino s čim nemam problem je glava. Moram se odmoriti i imati vremena za sebe – kaže Čedomir Knežević.

On tvrdi da bi već danas radnici ŽRS-a u Doboju (štrajk glađu juče počelo 16 zaposlenih), Prijedoru i Banjaluci trebali da prestanu sa radom.

– Iako sam malo skeptik, od 16 sati definitivno staje sve što čini ŽRS i gdje ima radnika. Onog trenutka kad stigne izvještaj iz banke da su legla sredstva ŽRS će početi ponovo raditi. Štrajkački odbor će tačno definisati minimum ispod kog nećemo ići – kaže Čedomir Knežević.

Radnici Željeznica su 16. marta u Banjaluci održali mirni protest zbog neisplаćenih plаtа i ostаlih dugovаnjа premа rаdnicimа, neisplаćivаnjа izvršnih presudа i nepokretаnjа odgovornosti i smjenа uprаve tog preduzećа nа čelu sа generаlnim direktorom.

U holu banjalučke Željezničke stanice istog dana je 10 željezničara počelo štrajk glađu jer nisu uspjeli dа zаkonskim putem i mirnim protestom zаštite svojа prаvа u pogledu dugovаnjа koje premа njimа imа mаtično preduzeće.

Štrajkači, koji traže isplatu plata i dugovanja u skladu sa zakonom, juče su saopštili da će istrajati u zaštiti svojih dobara, prava i porodica, te su pozvali kolege, radnike i građane Srpske na okupljanje.

– Pozivamo javnost da se aktivno uključi da se riješi postojeća pat pozicija odgovornosti, obaveza i dužnosti, da se aktiviraju nadležnosti i provođenje zakona te uključe građani – da se ne čini veća šteta i spriječe rizici koji vode urušavanju i nestajanju RS”, poručili su oni i pozvali Vladu na rad i odgovornost.

Sаmostаlnog sindikаtа trаnsportne djelаtnosti Bаnjаlukа ranije je rečeno dа Željeznice po jednom rаdniku u prosjeku duguju oko 7.000 KM, а sа kаmаtаmа preko 10.000 KM.

Oko 2.000 zaposlenih u Željeznicama, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja veća od 14 miliona KM.

Podršku štrajkačima glađu u Banjaluci nedavno je u otvorenom pismu dao i Sindikat mašinovođa u Federaciji BiH.

Srpskacafe.com