U Centru javne bezbjednosti Prijedor registrovan je povećan broj zahtjeva za izdavanje pasoša. Iz Centra ističu da bez obzira na moguće probleme sa štampanjem pasoša, redovno primaju zahtjeve za izdavanje putnih isprava.

Prijedorčanka Cvija Rajilić već 42 godine zaposlena je u Austriji. Nije željela državljanstvo BiH, ali, kaže, pasoš joj je potreban zbog posla preko granice.

– Požurila sam tri mjeseca ranije zato što sam čula na televiziji da od 23. marta neće biti knjižica. Smatram da je nemoguće, ali opet za svaku sigurnost – kaže Cvijeta Rajilić.

Građane brinu informacije iz medija da neće biti pasoških knjižica, zbog isteka ugovora sa sadašnjim dobavljačem. Ipak, ima i onih koji po zamjenu pasoša dolaze zbog isteka dokumenta.

– Istekao mi je pasoš, pa sam ga produžila. Imam sestru u Beču, a ponekad bih putovala i u Srbiju – kaže Gordana Rosić.

U Centru javne bezbjednosti Prijedor registrovan je povećan broj zahtjeva za izdavanje pasoša. Međutim, iz ove ustanove poručuju da, za sada, nema zvanične informacije nijedne nadležne institucije o nedostatku pasoških knjižica.

Јelena Samardžija, načelnica Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove CЈB Prijedor, kaže da imaju povećan broj zahtjeva, a pretpostavlja da je tako u cijeloj BiH, s obzirom na informaciju da bi eventualno moglo doći do zastoja. Ona je naglasila da se pasoši još uvijek izdaju u zakonom predviđenom roku.

U CЈB Prijedor ističu da se, za sada, redovno primaju zahtjevi za izdavanje putnih isprava u redovnoj proceduri ili po hitnom postupku.

RTRS