S ciljem unapređenja funkcije profesionalnog informisanja učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske će ove godine primjeniti nešto drugačiji metod rada.

S tim u vezi, planirano je održavanje obuka za pedagoge srednjih škola u svim filijalama Zavoda, gdje bi se učesnici upoznali sa novom metodom rada. Jedna od tih obuka je održana i u Prijedoru, u prostorijama CISO centra. Navedenoj obuci su prisustvovali predstavnici svih dvanaest srednjih škola iz Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice i Kostajnice. Obuku je vodio Dragan Dragojević, koordinator CISO centra Prijedor, a cijeli proces je pratila Venesa Omerhodžić, viši stručni saradnik za sektor zapošljavanja Projekta za zapošljavanje mladih (YEP).

Novi metod rada podrazumijeva da Zavod u svom radu sa pedagozima srednjih škola koristi i priručnik “Zumiraj zapošljavanje mladih”, te audiovizuelne materijale iz dokumentarnog filma „Pravila igre“. Pomenuti priručnik pruža kreativniji i interesantniji pristup karijernom informisanju i usmjeravanju , te na savremen način učenicima približava stanje na tržištu rada i priprema ih za dalji karijerni razvoj. Priručnik obrađuje teme prava na rad, mladi i nezaposlenost, CV i aktivno traženje posla, poslovni intervju i dostojanstven rad. Na ovaj način se želi učenicima omogućiti sticanje znanja vezanih za stanje na tržištu rada, te načina aktivnog traženja posla.

Učesnicima su pružene određene informacije, podaci i materijali za interaktivnu radionicu iz oblasti rada i zapošljavanja, a koje oni mogu koristiti u radu sa učenicima. Na ovaj će način pedagozi i psiholozi biti nosioci ovih aktivnosti u srednjim školama u narednom periodu. Učesnici obuke su se složili da su nezaposlenost mladih, te njihova neaktivnost na tržištu rada dva značajna problema u Republici Srpskoj, te da se kroz aktivnosti karijernog informisanja i usmjeravanja može značajno doprinijeti ublažavanju istih.

Zavod za zapošljavanje RS