Rad pravosudnih institucija u Prijedoru pomjeren je treći put, i to za 1. jul, budući da još nije definisano da li će sudije i tužioci raditi u vlastitim ili obezbjeđenim privremenim prostorijama.

U Ministarstvu pravde kažu da je za Okružni sud, Okružni privredni sud i Okružno tužilaštvo u Prijedoru obezbjeđen privremeni smještaj u dvije zgrade „Pošta Srpske“.

Navode da je budžetom RS planiran novac za kupovinu objekata kako bi se trajno riješio njihov smještaj, ali nisu željeli da kažu i koliko.

U resornom ministarstvu nisu željeli ni da objasne zašto je obezbjeđen privremeni smještaj za ove institucije, ako će im biti kupljena zgrada.

Sanja Džombić, portparol Ministarstva pravde, kaže da je Vlada RS opredijeljena da se pravosudne institucije trajno smjeste u nove prostorije, kao i da počnu sa radom 1. jula 2017.

Naime, početak rada pomenutih sudova u Prijedoru pomjera se po treći put.

Prethodno je bilo najavljivano da će početi sa radom 1. januara ove godine, potom prvog marta, dok sada iz Ministarstva poručuju da će to, ipak, biti 1. jul.

Kako saznajemo, upravo zbog problema sa smještajem i zbog toga što nema novca za te namjene, toliko puta je i pomjeran početak rada tih institucija.

Međutim, to, ipak, nije spriječilo resorno ministarstvo da traži od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS BiH) da imenuju sudije i tužioce za rad u pravosudnim institucijama u Prijedoru.

– Tražili smo prošle godine od VSTS BiH da donese odluku o utvrđivanju sistematizacije radnih mjesta u pogledu broja sudija i tužilaca za nove institucije. Tako je odlučeno da će u Okružnom tužilaštvu biti sistematizovano sedam tužilačkih pozicija, u Okružnom sudu pet sudijskih pozicija, a u Okružnom privrednom sudu radiće sedam sudija – kaže Džombićeva.

Nakon ove procedure imenovani su i predsjednici ovih pravosudnih institucija, koji su na dužnost stupili početkom ovoga mjeseca, dok bi ostale sudije i tužioci trebalo da budu imenovani do 1. jula 2017.

Podsjećamo da je pravosudne institucije grad Prijedor dobio nakon što je dobio status regije.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kaže da će one olakšati život u ovoj regiji.

– Građani Prijedora, Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice, Oštre Luke i Krupe na Uni, neće morati zbog sudskih postupaka više da idu u Banjaluku, već će imati sve pravosudne institucije u Prijedoru. Manje će vremena gubiti, pogotovo privrednici kojima je vrijeme veoma značajno, ali će im biti i mnogo jeftinije, jer će umanjiti troškove puta – rekao je Đaković za „EuroBlic“.

Poštujući mjesnu nadležnost, a u skladu sa Zakonom o sudovima RS i Zakonom o javnim tužilaštvima RS, biće urađena i primopredaja predmeta između pomenutih ustanova.

– Predmeti koji se odnose na ovu regiju biće vraćeni u Prijedor. Time će biti rasterećeni i sudovi u Banjaluci, pa će se brže rješavati sudski sporovi. Nadam se da će i sudski sporovi koje ima grad Prijedor na ovaj način brže ugledati svetlo dana i olakšati funkcionisanje naše zajednice – zaključuje Đaković.

Imenovani predsednici sudova

VSTS BiH je prošlog mjeseca u Sarajevu, donio odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Prijedoru.

Na poziciju sudije i predsjednika Okružnog suda u Prijedoru imenovan je Duško Miloica.

Za sudiju i predsjednika Okružnog privrednog suda imenovana je Dijana Mazalić – Nović, dok je na poziciju glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u imenovan Mladen Mitrović.

EuroBlic