Čedomir Knežević, dugogodišnji radnik Željeznica RS iz Prijedora koji šesti dan štrajkuje glađu zbog katastrofalnog odnosa nosilaca vlasti, rukovodstva tog preduzeća i sindikalaca prema zaposlenima u toj firmi, najavljuje da će sutra (16. marta) otići na proteste željezničara u Banjaluci!

Knežević poručuje da će nakon protesta, zakazanih u 11 časova na Trgu Krajine, nastaviti štrajk glađu u holu banjalučke Željezničke stanice, zajedno sa kolegama koji mu se budu željeli pridružiti.

On kaže da je solidnog zdravlja, iako su ga sinoć posjetili radnici prijedorske Hitne pomoći i dali mu infuziju.

-Juče sam spavao samo tri sata. Pao mi je šećer, ali ostali parametri su normalni-srce, pritisak i mozak. A to što pijem vlastiti urin je važno kako bih sačuvao probavne organe, želudac i crijeva. Inače, obilaze me kolege iz kolske Radionice ŽRS-a. Bio je i referent za socijalnu zaštitu, kao i pojedini sindikalci. Čak me je i sveštenik molio da prekinem štrajk, ali neću odustati – Knežević za srpskacafe.

Knežević, koji je trenutno jedini štrajkač u “Željeznicama” navodi da ga i dalje čvrsto podržava oko 70 odsto radnika tog preduzeća, 20 odsto mlako a 10 odsto je protiv.

– Obustava rada je na ivici početka – ponavlja Knežević.

On je ranije rekao da se željezničarima za regrese, tople obroke, prevoz i ostalo u prosjeku duguje oko 10 000 KM, te da je razočaran time što su sindikalci odlučili da proteste u Banjaluci pomjere sa ponedeljka 13. marta na 16. mart.

– Time su protesti izgubili svrhu – rekao je ranije Knežević i dodao da ako se otpusti oko 30 radnika prijedorske kolske Radionice tamo će biti nemoguće normalno raditi.

Podsjećamo, predstavnici sindikata ŽRS najavili su protestnu šetnju u Banjaluci, 16. marta u 11 sati na Trgu Krajine, odakle će se uputiti prema parku Mladen Stojanović.

U zahtjevima traže obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u tom preduzeću do donošenja programa zbrinjavanja viška radnika.

Sindikalci traže i isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjena Uprave na čelu sa generalnim direktorom.

Oko 2 000 zaposlenih u Željeznicama, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja veća od 14 miliona KM.

Primjenom novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji predviđeno je da se s trenutno 3 101 radnika u ŽRS ovaj broj smanji za 326 izvršilaca, odnosno na 2 775 zaposlenih.

Srpskacafe.com