srna-knjizevni susreti-objava nagradeLjubivoje Ršumović dobitnik je književne nagrade za životno djelo “Književni vijenac Kozare” koja će mu biti dodijeljena u okviru 42. Književnih susreta na Kozari, saopštio je danas žiri ovogodišnjih susreta u sastavu Jovanka Stojčinović Nikolić, Dobrica Erić i Mladenko Sadžak.

Predsjednik žirija Jovanka Stojčinović-Nikolić rekla je novinarima u Prijedoru da je odluka žirija donesena jednoglasno, a na na osnovu razmatranja cjelokupnog književnog opusa svih 30 kandidata za ovu nagradu.

“Ršumović je pjesnik čije su pjesme osvojile sve čitalačke generacije – od djece po vrtićima, preko djece školskog uzrasta, do odraslih – različitih ukusa i zanimanja”, istakla je Nikolićeva.

Ona je dodala da lakoća i sigurnost Ršumovićevog stiha plijene i staro i mlado, zadovoljavajući stalnu i svakodnevnu potrebu duha za poetskom igrom.

“Svoj stvaralački duh Ršumović je uspio prilagoditi modernom vremenu, ponekad koristeći rječnik koji rijetko susrećemo u književnosti, želeći da zabavi čitaoca i da ga približi običnom životu. U pjesmama ne koristi interpunkciju, ali zato u njih utkiva dušu, ljubav, sreću i prijateljstvo”, naglasila je Nikolićeva.

Ršumoviću će nagrada “Književni vijenac Kozare”, koju prati novčani iznos od 5.000 KM, biti uručena na Kozari, 27. septembra, kada će stihove, osim laureata, govoriti i Matija Bećković, Dobrica Erić, Mošo Odalović, Zoran Kostić, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Milica Bakrač, Pero Solar, Boro Kapetanović, Mirjana Bulatović i Andrej Bazilevski.

Književni susret na Kozari održaće se od 26. do 28. septembra 42. put.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Književni vijenac Kozare” su Stevan Raičković, Svetozar Koljević, Matija Bećković i Dragan Kolundžija.

SRNA