Udruženje Slovenaca „Lipa“ iz Prijedora još jednom je obilježilo slovenački praznik kulture „Prešernov dan“ , pa je tim povodom, kao i povodom Dana žena, 8.marta, u Pozorištu Prijedor održan tradicionalni koncert.

Na ovoj manifestaciji su učestvovali Pjevačka grupa „Kronce“ iz Novog Mesta, Hor „A-vista“ Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Dr Mladen Stojanović“iz Prijedora kao i učenici Muzičke škole “Savo Balaban”.

Predsjednica „Lipe“ Alenka Uduč je istakla da ovo Udruženje već godinama na različite načine obilježava ovaj praznik slovenačke kulture, identiteta i jezika posvećen sjećanju na lik i djelo velikana slovenačkog pjesništva Franca Prešerna, i da u tome učestvuju članovi Udruženja i gosti iz Slovenije.

-Mi se Prešernovih stihova rado sjećamo i na našim časovima škole slovenskog jezika i slavimo ovaj dan i ovdje izvan naše matice toliko koliko postoji i Udruženje Slovenaca u Prijedoru – istakla je Udučeva.

Osim cjelovečernjeg druženja uz pjesmu, Udruženje Slovenaca „Lipa“ je za sve žene pripremilo buketić povodom praznika žena i mali koktel.

Ovaj kulturni događaj podržali su Biro Vlade Republike Slovenije za Slovence iza granica i u svijetu i grad Prijedor.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com