Zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti Prijedor Stevo Tomčić održao je danas redovnu konferenciju za novinare na kojoj je stanje bezbjednosti na području ovog Centra ocijenio kao stabilno i dobro.

U toku mjeseca februara ove godine evidentirano je ukupno 78 krivičnih djela. Trećina od ukupnog broja prijavljenih krivičnih djela izvršena je po nepoznatom počiniocu, dok je rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu povećana i iznosi 73,2% (69,6%). Porast procenta rasvjetljenosti evidentan je i u ukupnom broju prijavljenih krivičnih djela i iznosi 88,2% (82,3%).

Iz oblasti opšteg kriminaliteta, u februaru mjesecu evidentirana su 62 krivična djela, od čega je 26 krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu ili 25,7% manje u odnosu na uporedni period. Rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu je 73,2%, a ukupna rasvjetljenost je 85,7%.

Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine, evidentirana su ukupno 32 krivična djela, što je za 30,4% manje u odnosu na uporedni period. Krivičnih djela krađe i teške krađe evidentirano je 28 (38) ili 26,3% manje. Nije bilo prijavljenih krivičnih djela razbojništva.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 5 krivičnih djela. Izvršeno je 9 oduzimanja opojnih droga, od čega posebno izdvajamo 0,33 grama heroina i 22.656,94 grama marihuane, oduzeto u okviru akcije „Sumrak“.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta, evidentirano je 6 krivičnih djela, dok materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 121.000 KM (46.000 KM).

Zamjenik načelnika Centra istakao je da nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Prijavljeno je ukupno 37 prekršaja, što je za 15 prekršaja manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja evidentirano je 2.535 prekršaja, što je za 380 prekršaja manje u odnosu na uporedni period.

Statistički pokazatelji govore i o značajnom padu broja saobraćajnih nezgoda. U februaru mjesecu prijavljene su 44 saobraćajne nezgode, što je za 11 nezgoda ili 20% manje. Saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima nije bilo, dok je broj nezgoda sa teškim tjelesnim povredama smanjen za 75%.

Iz saobraćaja je isključeno 206 vozača, od čega 167 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, dok je zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje isključeno 38 vozača.

Tokom januara i februara mjeseca Centar javne bezbjednosti Prijedor, sproveo je republičku akciju kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu upotrebe bezbjednosnog pojasa i posebno prilagođenih sjedalica za prevoz djece u vozilu. Tokom akcije sankcionisana su 884 vozača, 60 suvozača i 53 putnika.

Zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti Prijedor Stevo Tomčić podsjetio je građane da je na snagu stupio Zakon o izmjenama Zakona o oružju i municiji kojim je propisano da su vlasnici oružja za ličnu bezbjednost koji na dan stupanja na snagu ovog zakona drže oružje na osnovu isteklog oružnog lista obavezni da do 30. juna 2017. godine podnesu zahtjev za izdavanje novog oružnog lista, uz ispunjavanje opštih i posebnih uslova iz ovog Zakona.

CJB Prijedor