Čedomiru Kneževiću, dugogodišnjem radniku Željeznica Republike Srpske (ŽRS) iz Prijedora koji je u petak počeo štrajk glađu zbog katastrofalnog odnosa nosilaca vlasti, rukovodstva tog preduzeća i sindikalaca prema zaposlenima u toj firmi, danas se nije pridružilo 50 radnih kolega, kako su ranije najavili.

SrpskaCafe saznaje da su se radnici okupljeni kod kolske Radionice ŽRS u Prijedoru, oko 11 sati, vratili na radna mjesta nakon razgovora sa pretpostavljenima.

– Nije bilo jedinstva za štrajk… Štrajk je otkazan i vratili smo se na radna mjesta. Uglavnom, namjera je da se u štrajk zbog dugovanja stupi kasnije, ili iza protesta, 16. marta u Banjaluci, a Knežević jedini ne odustaje od štrajka – navodi naš sagovornik koji je bio na mjestu događaja.

Ipak, Čedomir Knežević ne gubi nadu, iako ga radne kolege u štrajku nisu podržale.

– Ispred je bilo oko 45 radnih kolega, ali odgovorili smo ih od štrajka, odnosno rekli da se pridruže narednih dana. Oko 70 odsto njih me podržava čvrsto, 20 odsto mlako a 10 odsto je protiv ali ćute kao ribe. Obustava rada je na ivici početka. Ostajem ovdje i ne mrdam – kaže Knežević za naš portal.

On je ranije rekao da se željezničarima za regrese, tople obroke, prevoz i ostalo u prosjeku duguje oko 10.000 KM, te da je razočaran time što su sindikalci odlučili da proteste u Banjaluci pomjere sa ponedeljka 13. marta na 16. mart.

– Time su protesti izgubili svrhu – rekao je ranije Knežević i dodao da ako se otpusti oko 30 radnika prijedorske kolske Radionice tamo će biti nemoguće normalno raditi.

Podsjećamo, predstavnici sindikata ŽRS najavili su protestnu šetnju u Banjaluci, 16. marta, a u zahtjevima traže obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u tom preduzeću do donošenja programa zbrinjavanja viška radnika.

Sindikalci traže i isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjena Uprave na čelu sa generalnim direktorom.

Oko 2 000 zaposlenih u Željeznicama, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja veća od 14 miliona KM.

Primjenom novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji predviđeno je da se s trenutno 3.101 radnika u ŽRS ovaj broj smanji za 326 izvršilaca, odnosno na 2.775 zaposlenih.

Srpskacafe.com