Izgradnjom novog regionalnog puta Moštanica – Mrakovica, planina Kozara biće pristupačnija posjetiocima iz Kozarske Dubice, okolnih opština i Hrvatske. Јavno preduzeće “Putevi” uradilo je projekat izgradnje i modernizacije više od 9,5 kilometara puta, vrijednog 12 miliona 700 hiljada maraka.

Da bi stigli do jednog od najpopularnijih turističkih odredišta u Srpskoj – krajiške ljepotice planine Kozare, mještani Kozarske Dubice putuju preko Prijedora zaobilaznim putem, dugim oko 60 kilometara. Kada se sa druge strane planine izgradi novi put Moštanica – Mrakovica Dubičani bi trebalo da do srca Kozare putuju čak 50 kilometara manje. Kraći put dobro će doći i turistima iz Hrvatske.

U preduzeću “Putevi Srpske” uradili su projekat izgradnje novog puta, dužine oko devet i po kilometara. Međutim, radovi ne mogu početi dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi. Slijedi eksproprijacija zemljišta od čega zavisi i datum početka izgradnje puta. U Nacionalnom parku “Kozara” očekuju dobit od izgradnje novog puta.

– Mi u Nacionalnom parku sigurno nećemo imati ništa protiv da se put gradi u skladu sa svim onim propisima kako je to propisano zakonom. Iz godine u godinu prije svega bilježimo veći broj turista i veći broj dolazaka u Nacionalni park i sigurno da je povezanost putnim komunikacijama vrlo bitna za same posjetioce koji dolaze u Nacionalni park, istakao je Dragan Rončević, direktor Nacionalnog parka “Kozara”.

Vrijednost izgradnje novog puta Moštanica – Mrakovica procjenjena je na oko 12.700.000 maraka. I opština Kozarska Dubica podržava izgradnju.

– Ono što je najbitnije svakako je da je obezbijeđen novac za tu trasu puta. Ono što je isti jako bitno je da je gotov projekat i da će “Putevi RS” vrlo brzo krenuti sa realizacijom tog projekta. Ono što bih svakako želio napomenuti to je da je i sam predsjednik Dodik jako zainteresovan za tu dionicu puta. Imamo njegovo čvrsto ubjeđenje da će snažno podržati taj projekat, poručio je Radenko Reljić, načelnik Opštine Kozarska Dubica.

Put Moštanica – Mrakovica trebalo bi da se u četiri kilometra podudara sa trasom prema Podgradcima. Izgradnjom novog puta Kozara će biti nadohvat turistima sa svih strana planine.

RTRS