Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ iz Prijedora počela je elektronsku obradu podataka književnog fonda.

Unošenjem naslova knjige, autora i godine izdavanja dobija se podatak koja od 50 bibliteka iz BiH ima to djelo i čitalac ga može rezervisati.

– U taj sistem ušle su i brojne zemlje Balkana. Sistem je zaživio, ali mi ćemo godinama unositi u njega svoje podatke. Od 50.000 naslova, mi smo do sada unijeli podatke za oko 6.780 – kaže direktorka Biblioteke Mara Ećim.

Čitaonica u Biblioteci je otvorena 2008. godine i multimedijalnog je karaktera. U večernjim časovima često se organizuju književne večeri, promocije knjiga, likovne radionice i filmske projekcije.

– Iz čitaonice dobijamo spisak knjiga koje traže članovi i na osnovu toga kupujemo nove knjige. Beletristika je veoma popularna ali se rijetko štampa u tvrdom povezu, zbog čega je i životni vijek ovih knjiga kraći. Ove godine imamo na raspolaganju 13.000 KM za knjige, tehniku i namještaj – kaže ona.

Ističe da će u ovoj godini glavna investicija u Bibilioteci biti kupovina televizora za multimedijalnu čitaonicu, jer može koristiti i video-bim i laptop. Ećimova je pozvala Prijedorčane da biblioteci dostave svoje pisane radove, jer se bave i skupljanjem diplomskih, doktorskih i ostalih naučnih radova.

– Čuvamo ih jer će biti dragocjeni za izučavanje istorije ili neke druge istraživačke radove – kaže ona.

Bibliotekar informator u Gradskoj čitaonici Snežana Đikić kaže da su novinska izdanja jedan od razloga što ih posjećuje veliki broj Prijedorčana.

– Zbog štampe najviše dolaze penzioneri koje zanimaju dnevna izdanja, ali tu su i starije gospođe koje čitaju magazine za žene, jer imamo i tri časopisa. Veoma smo zadovoljni, jer godišnje imamo oko 400 redovnih čitalaca – priča Đikić.

U arhivi biblioteke imaju razne rukopise, pozivnice, plakate i sve pisane tragove o dešavanjima u gradu na Sani. Jedan od poznatih legata u Narodnoj biblioteci je i slikara Dragutina Mitrinovića koji je 60-tih godina prošlog vijeka, gradu Prijedoru ostavio oko 1.000 bibliotečkih jedinica.

Gradska biblioteka je prošle godine imala oko 1.600 članova, dok ih je tokom prva dva mjeseca ove godine upisala 933.

„EuroBlic“ najtraženiji

Među onima koji rado koriste ovu priliku je i penzionisani profesor pedagogije iz Prijedora Ratko Šukalo.

– Član sam biblioteke nekoliko godina i čitaonicu maksimalno koristim. Dnevno jedan sat provedem ovdje čitajući novine – kaže Šukalo i dodaje da nikada ne preskače „EuroBlic“.

– Sviđa mi se jer ima dosta sadržaja, raznolik je, a posebno mi se dopada što ima puno kratkih informacija. Objektivan je, a ja ne volim senzacionalizam. „EuroBlic“ je dosta tražen i čitan u čitaonici – kaže Šukalo.

EuroBlic