sertifikacija domu zdravlja (1)Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić uručio je danas prijedorskom Domu zdravlja rješenje o sertifikaciji rekavši da je to dokaz da je ova ustanova dostigla sve definisane standarde koji garantuju sigurniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu za građane.

“To je značajan događaj za samu ustanovu jer imaju protokol kako rade i na dobrobit je i pacijenata ali i sigurnost samih zdravstvenih radnika i saradnika čemu do sada nije obraćana zadovoljavajuća ili potrebna pažnja”, rekao je Bogdanić novinarima u Prijedoru gdje je uručio i akreditacije ze 16 timova porodične medicine.

On je naveo da je u Republici Srpskoj proces sertifikacije završen u 12 od 50 domova zdravlja, u bolnicama u Prijedoru i Foči, u devet privatnih sepcijalističkih ambulanti i 58 privatnih apoteka, a da je u još 70 zdravstvenih ustanova proces sertifikacije u toku.

Direktor Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović rekla je da ovaj čin znači unapređenje kvaliteta jer su svi procesi koji se odvijaju u zdravstvenoj zaštiti dokumentovani, a procedure propisane protokolima kojih se moraju pridržavati svi zaposleni u ovoj ustanovi u svakodnevnom radu.

sertifikacija domu zdravlja (2)“Ovo je početak procesa, a svi smo opredijeljeni ka trajnom unapređenju kvaliteta i sigurnosti usluga koje pružamo”, kazala je Popović.

Ona je navela da Prijedor ima 41 tim porodične medicine, da je 42. u formiranju i da očekuje regulisanje standarda prema potrebama stanovništva čime bi se osnovali novi timovi, a postojeći rasteretili.

U Dom zdravlja Prijedor iz raznih izvora finansiranja uloženo je blizu 2,5 miliona maraka za nabavku opreme, sanitetskih vozila i biohemijskog analizatora, informatizaciju i sanaciju, te rekonstrukciju i opremanje ambulanti porodične medicine.

SRNA