U Prijedoru uskoro završava višemilionski projekat rekonstrukcije i proširenja vodovodne mreže na području grada i prigradskih naselja.

Radovi se finansiraju donatorskim i kreditnim sredstvima Evropske investicione banke, uz 15 odsto učešća građana i lokalne zajednice.

Zahvaljujući projektu, vrijednom četiri miliona maraka, novu vodovodnu mrežu dobiće nekoliko hiljada Prijedorčana. Pitku vodu iz gradskog vodovoda prvi put dobila su i tri prijedorska naselja. Radovi će biti završeni do polovine aprila.

Rekonstrukcijom i proširenjem mreže, novi vodovodni sistem dobiće više od dvije hiljade domaćinstava u desetak prijedorskih gradskih i prigradska naselja. Prvi put vodu iz gradskog vodovoda dobiće u Јugovcima, Volaru i Donjim Orlovcima.

“Znači život, jer voda je osnovni uslov za život, nema života bez vode”, kaže Đuro Čičić iz naselja Donji Orlovci.

Njegove riječi potvrđuje i Dragan Stanić iz naselja Raškovac.

“Nema pritiska ko ima pumpe i tako dalje, a ko nema, nema ni za veš da opere”, govori Stanić.

Ciljevi su kvalitetnije vodosnabdijevanje i višestruko smanjenje gubitaka vode. Prijedorski “Vodovod” uradio je projekte, a izvođač radova je banjalučko preduzeće „Hidro kop“.

“Radovi su završeni, što se tiče iskopavanja, a ostalo je još u Gašića naselju i dio Urija i Јanjića pumpa da se ispita i dezinfikuje cjevovod. Polovina aprila je rok da se završi njihov ugovor”, rekao je Dragan Stamenić, rukovodilac Službe za razvoj i ekologiju preduzeća “Vodovod” Prijedor.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković navodi da je riječ o značajnoj zamjeni podzemnih instalacija u gradu Prijedoru.

“To će dovesti do daleko boljeg snabdijevanja i povećanja pritiska grada Prijedora i prigradskih naselja”, kaže Đaković.

Građani bi trebalo da za priključak izdvoje 900 maraka po domaćinstvu. Omogućeno je plaćanje u ratama, ali se plaše poskupljenja.

“Cijene se neće mijenjati, ali interes grada Prijedora je da oni što prije uplate tih 900 maraka da bismo nastavili projekte korektno dalje”, dodaje Đaković.

Ove godine Prijedorčane očekuje realizacija i drugih kapitalnih projekata, poput projekta vodosnabdijevanja “Crno vrelo” i “Tomašičkih jezera”.

RTRS