U požaru koji je u četvrtak poslepodne izbio u zgradi psihijatrije i infektologije u Prijedoru, povređena je pacijentkinja u čijoj sobi je izbila vatra.

Potvrdio je ovo za „EuroBlic“ Mirko Sovilj direktor prijedorske bolnice „Dr Mladen Stojanović“. On je pojasnio da je prema prvim informacijama požar izbio u prostoriji za izolaciju i da je povrede zadobila pacijetkinja koja je bila smeštena u toj sobi. U prostorijama za izolaciju smešteni su pacijenti sa najtežim psihičkim problemima.

– Ona ima opekotine po rukama, ramenima i licu i prebačena je u UKC Republike Srpske na dalje lečenje – rekao je Sovilj.

Iz UKC RS ističu da je pacijentkinja M. M. (34), koja je zadobila opekotine drugog i trećeg stepena na 25 odsto telesne površine, tokom požara, stabilno i da su dalje prognoze krajne neizvesne. Podsećaju da je ona 2. marta u 20.40 dovezena u hitnu prijemnu hiruršku ambulantu i da je hospitalizovana u Klinici za anesteziju i intenzivno lečenje.

Prema rečima Sovilja požar je izbio u objektu stare bolnice gde je bilo smešteno 34 pacijenta na psihijatriji i 12 na infektologiji.

-Moram da pohvalim tehničare i lekara koji su radili u smeni kada je došlo do požara u prizemlju objekta. Situacija je bila dramatična, ali svi su veoma profesionalno odreagovali i zbrinuli pacijente, te ih na vreme izveli iz bolnice – ističe Sovilj.

On je pojasnio da se još uvek ne zna uzrok požara, kao ni obim štete, te da će sačekati nadležne inspekcije koje će dati svoje mišljenje o ovom događaju. Prema nezvaničnim informacijama inspektori će pokušati utvrditi da li je pacijentkinja slučajno ili namerno zapalila sobu.

Sovilj je rekao da su u delu gde je izbio požar smešteni pacijenti sa težim psihičkim problemima, ali je dodao da je i njima dozvoljeno pušenje, ali samo uz prisustvo nekog od osoblja bolnice.

Direktor prijedorske bolnice je istakao da su pacijenti premešteni u druge sobe i da u narednom periodu neće moći primati nove pacijente.

Jedan od medicinskih tehničara rekao je da su u momentu izbijanja vatre svi pacijenti bili prisebni i da su izašli na izlaz koji je predviđen za slučaj opasnosti. Prema njegovim rečima to je uticalo da ne bude povređenih.

U gaženju požara učestvovalo je osam prijedorskih vatrogasaca sa dva vozila.

-Dolaskom na lice mesta vatrogasci su zatekli vatru u donjoj etaži objekta i odmah su pristupilo evakuaciji lekara i pacijenata iz bolnice. Posle nekoliko časova požar je u potpunosti ugašen i sprečeno je njegovo širenje – rekao je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš.

Požar izazvan otvorenim plamenom

Portparol Centra javne bezbednosti Prijedor Zvezdana Alendarević rekla je da je požar izazvan otvorenim plamenom.

-Policija je obavila uviđaj i posle završenih veštačenja biće poznato više detalja. Za sada sa sigurnošću ne možemo da potvrdimo da li je osoba koja je bila u prostoriji za izolaciju izazvala požar – istakla je Alendarevićeva.

Tekst – EuroBlic
Foto – TVJ Prijedor/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

Vezane vijesti:

PRIJEDOR: PACIJENTKINJA PSIHIJATRIJE IZAZVALA DANAŠNJI POŽAR? – FOTO/VIDEO
http://www.prijedordanas.com/?p=75612