Policajac Draško Grbić iz Ljubije, otac troje djece, tvrdi da je osuđen nevin na 14 mjeseci zbog nanošenja teških povreda osumnjičenom za pljačku. Zanimljivo je da je tokom postupka protiv Grbića sud vjerovao onima koji su zakon prekršili više puta, ali ne i policiji, odnosno tadašnjem CJB Banja Luka i MUP RS.

Grbić u ispovjesti za “EuroBlic” objašnjava da je optužnici i osuđujućoj presudi kumovao događaj iz februara 2010.godine kada je sa kolegom na dužnosti upotrebio silu tokom privođenja trojice osumnjičenih za krađu.

Naime, osumnjičenima je pripremljena policijska zasjeda u napuštenom objektu u Ljubiji, gdje su prethodno pronađene ukradene stvari iz više pljački porodičnih kuća i prodavnica.

-Trojica osumnjičenih, među kojima je bio i Miloš Rakić, nakon hapšenja u napuštenom objektu odvedeni su u Policijsku stanicu Ljubija, a nakon kriminalističke obrade pušteni su kućama. Dva dana kasnije Rakić je operisan u prijedorskoj bolnici i odstranjena mu je slezena. Dok je boravio u bolnici, pojavili su se novinski članci u kojima je opisano da je Rakić u prostorijama PS Ljubija bio vezan za radijator, udaran kablom za struju i slično – prisjetio se Grbić slučaja za koji u prvi mah, kako kaže, nije ni pomišljao da će ga dovesti u situaciju u kojoj se danas nalazi.

Tri mjeseca kasnije inspektori unutrašnje kontrole MUP RS proveli su postupak, saslušali sve učesnike akcije u kojoj je uhapšen Rakić i utvrdili da je upotrebljena sila bila opravdana i zakonita.

Grbić nastavlja sa redovnim poslom policajca, a nakon tri godine život mu se okreće naopačke.

Naime, u oktobru 2013. godine prvo dobija poziv Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka radi davanja izjave na okolnosti nanošenja teških tjelesnih povreda Milošu Rakići.

-Tužiocu sam prilikon davanja izjave ukazao na mogućnost da je Rakić povrede zadobio od druge osobe, ali na to očigledno nije obratio pažnju. Iznenadilo me i to što su saslušali samo mene, te Rakića i one koji su pored njega uhapšeni zbog pljački – ispričao je Grbić.

Uslijedio je postupak pred Osnovnim sudom u Prijedoru u kojem sudije više vjeruju iskazima Rakića i saučesnika nego policiji. Sud je vjerovatno motiv našao u tome što je na meti pljačkaša bila i prodavnica policajca, ali Grbić je u nekoliko navrata ponovio da je tako nešto apsurdno i da Rakića nije zlostavljao.

– Postupak pred Osnovnim sudom u Prijedoru obilježile su i različite izjave Rakića i njegovih saučesnika, ali sam na kraju ipak proglašen krivim i osuđen na 14 mjeseci zatvora, što je kasnije potvrdio Okružni sud u Banjaluci – zaključio je policajac iz Ljubije.

Jedina slamka spasa za Grbića je sada Vrhovni sud Republike Srpske, koji u narednom periodu treba odlučiti da li je u čitavom postupku bilo propusta zbog kojih je na osnovu potpuno pogrešno utvrđenih činjenica donesena presuda.

DOSIJE RAKIĆ

Da je Miloš Rakić osoba koja je često u sukobu sa zakonom, govori i podatak da je protiv njega do danas podneseno 16 izvještaja zbog počinjenih krivičnih djela. Rakiću su izrečeni i prekršaji u ukupnom iznosu od 16.000 maraka. Prije nepunih mjesec dana Rakić je “opel kadetom” u pijanom stanju tokom vožnje prvo prepriječio put, a zatim tokom vožnje u više navrata udario u “golf” službenika MUP RS Slađana D. iz Prijedora.

EuroBlic