Tužilaštvo koje je formirano da vodi slučajeve protiv organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala u RS, pred sudovima zastupa slučajeve “teške” 20 maraka.

Nevjerovatno zvuči da je Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala vodilo postupak protiv jednog Prijedorčanina, jer je pokušao policajce da podmiti sa 20 maraka. Međutim, mogu biti ponosni jer su izvojevali pobjedu.

Pravnici i drugi stručnjaci ističu da je apsurdno da se bivše Specijalno tužilaštvo RS bavi ovakvim slučajevima, ali tvrde da se sve to radi kako bi na kraju godine lažirali statistiku.

Dugogodišnji advokat Jevto Janković kaže da smo do sada imali slučajeve da se za organizovani kriminal prijavljuju i presuđuju čistačice, daktilografkinje, narkomani, ali da je sada tužilaštvo krivce proširilo i na šofere. Dokaz tome je ovaj slučaj, ali i hapšenje vozača iz RiTE Ugljevik.

-Naša republika prolazi kroz turbulentna vremena i iz tih razloga ne mogu se otvoriti mnoga pitanja. Pravni sistem nam je nametnut 2002. godine preko međunarodnih i domaćih kriminalaca, koji su i sada na važnim mjestima u RS – kaže Janković.

On je dodao da što se tiče organizacije pravosuđa u RS i BiH, nema kadrova koji znaju, hoće i smiju da rade svoj posao i da na taj način riješe pitanje organizovanog kriminala.

-Iz ovoga se može izvući zaključak da se zna kome ovakav pravni sistem najviše odgovara. Prije svega političarima i onima koji su oteli državnu i društvenu imovinu, od društva i republike. Nema niko volje da se pronađu normalni, stručni i hrabri kadrovi koji će pravni sistem izgraditi na duži vremenski period, a ne da propisi vrijede od skupštine do skupštine – istakao je advokat Janković.

Prema njegovim rečima tužilaštvo će na kraju godine saopštiti da su podnosili optužnice za organizovani kriminal, zloupotrebe službenog položaja i pronevjere i izgledaće kao da su uradili veliki posao, a nigdje neće navesti konkretno o čemu se radilo.

Janković je dodao da situacija u društvu, a prvenstveno u pravosuđu u RS izgleda kao da ju je pisao Branislav Nušić.

Sličnog mišljenja je i poslanik u Narodnoj skupštini RS Adam Šukalo koji kaže da ne može razumjeti da ovo tužilaštvo vodi ovakve slučajeve, koji su sa veoma malom vrijednošću.

-Jasno je na koji način se to rješava. Na ovom primjeru se može vidjeti kako se lažira statistika tužilaštva, koji nas uvijek bombarduju sa takvim podacima. U suštini, oni nemaju ništa u borbi protiv ozbiljnog kriminala i korupcije – istakao je Šukalo.

On kaže da je problem i to što odgovornost tužioca i sudija nije definisana zakonom i oni se za svoj nerad i kriminal kriju iza famoznog člana 29, koji definiše da tužioci u obavljanju svoje dužnosti ne mogu krivično, niti prekršajno odgovarati.

-Imam dokumentaciju gde je više od sto savjesnih građna podnijelo prijave protiv tužioca i svi ti slučajevi su odbačeni zbog tog člana. Oni se mogu dogovarati sa kriminalcima, raditi za njih, opstruisati istrage i na kraju ako se to dokaže samo će disciplinski biti kažnjeni – ističe Šukalo.

Prema njegovim riječima Republičko tužilaštvo od 2008. godine nije parlametnu podnosilo izvještaj o svom radu.

Optužnica

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo je optužicu protiv Predraga K. (32) iz Prijedora jer je prošle godine pokušao da podmiti policajce. On tokom suđenja nije bio ni angažovao advokata i priznao je krivicu, te je dobio kaznu od 500 maraka, te obavezu da plati sudske troškove. Prema presudi njega je policija zaustavila krajem maja u Kostajnici i on je u njihov automobil ubacio dvije novčanice od po 10 KM, kako bi izbjegao alkotestiranje.

EuroBlic