Više stotina mještana potkozarskih sela Bistrica i Verići, te brojni gosti iz Prijedora i Banjaluke, prisustvovali su danas tradicionalnoj manifestaciji “Kozarske poklade 2017” i Memorijalu Miće Gligića-Tubana koji se održavaju jedanaestu godinu zaredom.

Ova etno-turističko-vjerska manifestacija, koja je vezana za početak velikog posta povodom Vaskrsa, počela je služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog Proroka Ilije u selu Bistrica koju je služio vladika banjalučki Jefrem.

Inače, inicijator obnavljanja “Kozarskih poklada” bio je Slobodan Radulj koji je sve pokrenuo prije 11 godina zajedno sa grupom mještana Verića, odakle je rodom, i komšijskog sela Bistrica.

“Kozarske poklade” je svečano otvorio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, a osim njega prisutnima su se obratili i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić te jerej Igor Marić, paroh hrama Svetog proroka Ilije u Bistrici.

Nakon toga su na platou ispred hrama u ovom selu nastupile folklorne i ojkačke grupe iz Potkozarja.

Prisutni posjetioci su na brojnim štandovima mogli da probaju razne specijalitete narodne kuhinje koje su pripremili Aktiv žena Bistrice, Udruženja žena “Verićanke”, Donja i Gornja Piskavica i Lovačko udruženje.

Organizatori “Kozarskih poklada 2017” bili su Crkvena opština Bistrica-Verići, Turistička organizacija grada Banjaluke i Turistička organizacija grada Prijedora.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com