U prijedorskoj Galeriji 96 sinoć je otvorena izložba slika i skulptura sa međunarodne umjetničke kolonije “Pliva”. Predstavljeni su radovi petnaest umjetnika iz Srbije, Slovenije, Makedonije i BiH.

Posjetioci Galerije 96 od sinoć mogu da vide 20 slika rađenih uljem na platnu, akrilom i kombinovanim tehnikama, te pet skulptura.

Јedan od izlagača je i akademska umjetnica Sara Nikolić iz Majdanpeka, koja se predstavila skulpturama konja.

Nikolićeva je rekla da je prošle godine prvi put učestvovala na koloniji “Pliva” i da sa ove kolonije nosi divna iskustva.

Likovna kolonija “Pliva” osnovana je 2010. godine s ciljem unapređenja kulturnih sadržaja u Republici Srpskoj, stvaranjem međunarodne kolekcije umjetničkih djela, te kreativnog druženja umjetnika iz različitih zemalja svijeta.

“Sama kolonija je, iako ovdje izlažemo samo slike i skulpture, multimedijalnog karaktera, jer pored slikara, vajara i grafičara, mi svake godine pozivamo nekog iz drugih umjetničkih oblasti”, istakao je Milivoje Unković, selektor Međunarodne umjetničke kolonije “Pliva”.

Direktor Galerije 96, Tihomir Ilijašević, kao jedan od glavnih ciljeva ove izložbe istakao je pokušaj da se “umjetniku vrati dostojanstvo”.

Ilijašević je dodao da kolonija “Pliva” postavlja umjetničke standarde, na koje će se u budućem vremenu, kako kaže, ugledati i drugi organizatori sličnih manifestacija.

Izložba sa međunarodne umjetničke kolonije “Pliva” za Prijedorčane će biti otvorena narednih mjesec dana.

RTRS
Foto – Galerija 96